Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νέο μήνυμα Γιουνκέρ για την Ελλάδα στη «γραμμή» του Βερολίνου

Στελέχη του κόμματος της Άγκελα Μέρκελ τονίζουν πως δεν πρέπει να δοθεί τρίτο πακέτο βοήθειας στην Αθήνα

junker

 

 

Τη θέση που έχει εκφράζει πολλές φορές η Γερμανίδα καγκελάριος αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους-, επανέλαβε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, σε δηλώσεις που φιλοξενεί την Παρασκευή η εφημερίδα  Stuttgarter Zeitung.

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σημείωσε πως «δε θα ευχόμουν σε κανένα να περάσει αυτά που πέρασε εγώ στις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.» Σχετικά με το αν θα ξανασυνέβαινε κάτι παρόμοιο, ανέφερε «το θεωρώ πολύ δύσκολο να ξανασυμβεί αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω».

Την ίδια ώρα σημαντικά στελέχη του κόμματος της Άγκελα Μέρκελ υπογραμμίζουν ότι παρά τις δημοσιονομικές επιτυχίες δεν θα πρέπει να δοθεί τρίτο πακέτο σε μια χώρα που μοιάζει με βαρέλι χωρίς πάτο. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της γερμανικής Βουλής, Πέτερ Ράμσαουερ, από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα, τάχθηκε – σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild – εναντίον ενός ενδεχόμενου τρίτου πακέτου.

«Η τρόικα εξωραΐζει την ελληνική τραγωδία»

«Η πτωτική πορεία δεν έχει ακόμη σταματήσει, το χρέος συνεχίζει να διογκώνεται. Τυχόν μείωση του επιτοκίου δανεισμού θα έδινε ένα μοιραίο μήνυμα, θα ήταν σαν να λέγαμε συνεχίστε με τη διαφθορά, την τσαπατσουλιά, την τεμπελιά με γερμανικά χρήματα». Η πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού Γκεζίνε Λετς, από το κόμμα Die Linke εξέφρασε την αντίθεσή της στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, αλλά για άλλους λόγους. 

«Τασσόμαστε κατά εάν αυτά τα χρήματα καταλήξουν στις τράπεζες και στους εκατομμυριούχους και όχι σε εκείνους τους ανθρώπους που πραγματικά τα χρειάζονται». Παρόμοια κριτική και από τον επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκύντερ Κριχμπάουμ. «Η τρόικα εξωραΐζει την ελληνική τραγωδία. Στην πραγματικότητα αυξάνεται το χρέος και ο ελληνικός προϋπολογισμός διατηρείται εν ζωή χάρη σε γερμανικά χρήματα. Αποκλείεται να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπληρώσει ποτέ το χρέος της».

Πηγή: Deutsche Welle

By