Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νίμιτς: Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση του Απριλίου

Η πρόταση περιλαμβάνει το όνομα  «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας»

nimits660_251013

Δυο ώρες διήρκεσε η κοινή συνάντηση του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι η προσπάθεια, μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας του ΟΗΕ, για επίλυση του θέματος της «ονομασίας» θα συνεχιστεί, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει αποφασιστεί το «επόμενο βήμα», ούτε το πότε και το που θα πραγματοποιηθούν ξανά νέες συναντήσεις.

Ο Μάθιου Νίμιτς δήλωσε ότι η πρόταση του Απριλίου -το όνομα «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας»- εξακολουθεί και βρίσκεται στο τραπέζι.

«Το έγγραφο του Απριλίου εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι. Στο τραπέζι είναι επίσης οι απόψεις που εκφράστηκαν από την κυβέρνηση στην Ελλάδα, όταν ήμουν στην Αθήνα. Είχαν μερικά ζητήματα τα οποία τέθηκαν γραπτώς και μετά όταν πήγα στα Σκόπια, και η κυβέρνηση εκεί είχε κάποια ζητήματα. Ένα από τα ζητήματα είναι αυτό που ονομάζω το εύρος της χρήσης. Εάν έχεις δηλαδή ένα όνομα, πού χρησιμοποιείται το όνομα αυτό; Σε ποια μορφή, πόσο εκτεταμένα, πόσο περιορισμένα; Παρουσίασα μια άποψη γι” αυτό και υπήρξαν διαφορετικές απόψεις σε Αθήνα και Σκόπια επί του θέματος» δήλωσε.

«Το ερώτημα είναι πού ακριβώς χρησιμοποιείται το όνομα αυτό; Αυτό είναι στο τραπέζι. Ξέρετε, το γεγονός ότι κάθε κυβέρνηση έχει αρκετά ισχυρή άποψη για το τι της αρέσει και τι όχι, δεν σημαίνει ότι αυτό ξεχνιέται εντελώς. Είναι θέμα χρόνου να αλλάξει κάποια άποψη ή θέμα διαφορετικού πλαισίου. Αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται επί πολλά πολλά χρόνια, τίποτα δεν έχει πεταχτεί, επανερχόμαστε σε ιδέες» τόνισε.

Ο Μ.Νίμιτς επισήμανε ότι την Παρασκευή είχε δίωρες χωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Βασιλάκη και Γιόλεφσκι.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στις συνομιλίες κ. Βασιλάκης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «ο εκπρόσωπος των Σκοπίων επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της χώρας του».

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι «οι δύο πλευρές μίλησαν μεταξύ τους για τα ανοιχτά θέματα. Όπως γνωρίζετε, παρουσίασα ένα έγγραφο τον περασμένο Απρίλιο, το οποίο συζητήσαμε αρκετά διεξοδικά κατά την επίσκεψή μου στην περιοχή. Σε αυτή τη συνάντηση, ασχοληθήκαμε εκ νέου με αυτά, με μερικά από τα ανοιχτά θέματα. Ήθελα να δω ποιες είναι οι απόψεις, ποιες είναι οι πιθανές λύσεις που μπορεί να βρεθούν».

«Έχουμε συζητήσει και με τις δύο πλευρές τα επόμενα βήματα, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ποια θα είναι τα βήματα αυτά» τόνισε.

Στην ερώτηση αν μετά και από αυτό το γύρο διαπραγματεύσεων, η μεσολάβηση (του ΟΗΕ) συμβάλει στο να ξεκλειδωθεί η κατάσταση σχετικά με τις συνομιλίες για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι «η ένταξη στην ΕΕ και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι ζητήματα που αφορούν αυτούς τους Οργανισμούς».

«Προφανώς, υπάρχει κάποια σύνδεση. Το τι κάνει το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε ή στο οποίο διαπραγματευόμαστε» πρόσθεσε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By