Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νίσυρος: Το μαγευτικό νησί

Τόπος με άγρια ομορφιά και σπουδαία Ιστορία.

nisuros2Η Νίσυρος είναι από τα πιο όμορφα νησιά των Δωδεκανήσων. Τόπος με άγρια ομορφιά και σπουδαία  ιστορία, σχηματίστηκε από εκρήξεις ηφαίστειου, ενώ σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία δημιουργήθηκε στη Γιγαντομαχία, τον πόλεμο μεταξύ Θεών και Γιγάντων, όταν ο Ποσειδώνας καταδίωξε τον Γίγαντα Πολυβώτη μέχρι την Κω, έκοψε ένα τμήμα της και, πετώντας το πάνω στον εχθρό του, τον βύθισε στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ο θρυλικός βράχος είναι η σημερινή Νίσυρος και οι εκρήξεις του ηφαιστείου η οργισμένη ανάσα του ηττημένου Γίγαντα. Αυτές οι εκρήξεις σχημάτισαν ένα από τα πιο ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας και ακόμη ενεργό – μαζί με αυτά της Μήλου, της Σαντορίνης και των Μεθάνων.

Στην αρχαιότητα, η Νίσυρος, άκμασε από το εμπόριο οψιδιανού, τον οποίο εξόρυσσαν οι Νισύριοι από το κοντινό νησί Γυαλί στο οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα εργοστάσιο εξόρυξης ελαφρόπετρας. Έχει έκταση 41 τ. χλμ., μήκος ακτών 28 χλμ. και πληθυσμό 1.000 κατοίκους. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά, την Κω και τη Ρόδο.

Οικισμοί 

ΜΑΝΔΡΑΚΙ: Κτισμένο αμφιθεατρικά στο λόφο που δεσπόζει το Ενετικό Κάστρο και το μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιανής. Το Μανδράκι είναι το λιμάνι και η πρωτεύουσα της Νισύρου. Περιηγηθείτε στα όμορφα σοκάκια του και τις πλατείες με τα καταπληκτικά βοτσαλωτά δάπεδα. Παρατηρείστε τα άσπρα ή χρωματιστά διώροφα σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια, χτισμένα από ηφαιστειακά πετρώματα και ελαφρόπετρα. Στο Μανδράκι μπορείτε να βρείτε προτάσεις για νυχτερινή διασκέδαση στα cafe-bars, δίπλα στη θάλασσα,καθώς και τις πιο αξιόλογες προτάσεις διαμονής. Σε απόσταση 1,5 χλμ. από το Μανδράκι βρίσκεται η πηγή των Λουτρών, γνωστή για τα νατροχλωριο-θειούχα νερά της με μέγιστη θερμοκρασία 46ºC.

ΠΑΛΟΙΤο ψαροχώρι Πάλοι, το συναντάμε στο ανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 4 χλμ. από το Μανδράκι. Διαθέτει μαρίνα για τα ιδιωτικά σκάφη και υπέροχη αμμώδη παραλία για να κολυμπήσετε.

ΕΜΠΟΡΕΙΟΣ: Βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. νοτιοανατολικά από το Μανδράκι. Είναι ένα μικρό ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 500 μ. με σπίτια που ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους. Σπουδαίο φυσικό αξιοθέατο του οικισμού είναι η σπηλιά που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, η οποία λόγω της θερμότητάς της, από την ηφαιστειακή δραστηριότητα, θεωρείται φυσική σάουνα. Από το μεσαιωνικό κάστρο της Παντονίκης, η θέα είναι μοναδική, ενώ στην κορυφή του μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία των Ταξιαρχών με υπέροχες τοιχογραφίες και εικόνες.

ΝΙΚΙΑ: Με πανοραμική θέα στο Αιγαίο και την καλντέρα, το πανέμορφο χωριό Νικειά «στέκεται» στην πλαγιά ενός λόφου σε υψόμετρο 400 μ. Αναπαλαιωμένα αρχοντικά, ανοιχτόχρωμες χρωματιστές πόρτες και κεραμοσκεπές, δημιουργούν έναν πανέμορφο σκηνικό. Στης βοτσαλωτή πλατεία της Πόρτας, που είναι η κεντρική πλατεία των Νικιών, μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, από τις ωραιότερες της Ελλάδας.

Παραλίες

Το νησί έχει λίγες παραλίες, όμως διαθέτουν μοναδική ομορφιά. Απολαύστε το μπάνιο σας στις παραλίες Λευκή Παραλία, Παχιά Άμμος, Πάλοι, Λιές, Άγιος Σάββας, Κατσούνι, Αυλάκι, Αγία Ειρήνη και Χοχλάκια, με τις εντυπωσιακές μαύρες κροκάλες, ιδανική για ιστοσανίδα και κολύμβηση με αναπνευστήρα. Ωραίες παραλίες υπάρχουν επίσης στα γειτονικά νησάκια Γυαλί και Άγιος Αντώνιος, τα οποία μπορείτε να επισκεφτείτε ως ημερήσια εκδρομή με καΐκι. Ημερήσιες εκδρομές γίνονται και στα νησάκια Πυργούσα, Παχιά και Στρογγυλή ενώ μπορείτε να κάνετε και το γύρο του νησιού.

Παραδοσιακές νοστιμιές

Στη Νίσυρο θα πρέπει να δοκιμάσετε το κατσικάκι καπαμά, τις πιττιές (ρεβυθοκεφτέδες), τις μπουκουνιές (χοιρινό μαγειρεμένο στο λίπος του), τα φρέσκα θαλασσινά και τα τοπικά τυριά (μυζήθρα, κοπανιστή και «τρυγιά», τυρί μέσα σε κρασί). Από τις γλυκές γεύσεις, ξεχωρίζουν τα ξεροτήγανα και οι λουκουμάδες με ντόπιο μέλι, οι παστελαριές (ξερά σύκα με αμυγδαλόψυχα και σουσάμι) και το καταπληκτικό γλυκό του κουταλιού ντοματάκι.

Πανηγύρια

Το μεγαλύτερο πανηγύρι της Νισύρου γίνεται τον Δεκαπεντάυγουστο στην Παναγιά τη Σπηλιανή, στο Μανδράκι, οι ετοιμασίες για το οποίο ξεκινούν από τις 6 Αυγούστου! Την ίδια μέρα γίνεται πανηγύρι και στην Παναγιά Κυρά, όπως και στις 23/8, στα Εννιάμερα της Παναγίας. Στις 14 Σεπτεμβρίου, του Σταυρού, στο Μανδράκι γίνεται μεγάλο πανηγύρι, με γλέντι την παραμονή, όπου προσφέρεται κατσίκι κοκκινιστό με κριθαράκι, λουκουμάδες και κρασί. Πανηγύρια γίνονται επίσης στις 21 Ιουνίου (του Αγίου Νικήτα), στις 30 Ιουνίου (των Αγίων Αποστόλων), στις 27 Ιουλίου (του Αγίου Παντελεήμονα), στις 23 Αυγούστου (της Παναγίας Κυράς), στις 26 Σεπτεμβρίου (του Αγίου Ιωάννη).

Μη χάσετε:

  • Το Ηφαιστειολογικό Μουσείο, το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο. Θα μάθετε τα πάντα για τα ηφαίστεια της Ελλάδας, θα δείτε πώς γεννήθηκε η Νίσυρος και θα θαυμάσετε ηφαιστειακά πετρώματα με ασυνήθιστα ονόματα και χρώματα.
  • Το Παλαιόκαστρο, μια ανάσα από το Μανδράκι, την αρχαία ακρόπολη της Νισύρου με τα σκουρόχρωμα κυκλώπεια τείχη της. Αποτελεί ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα αρχαία κτίσματα του Αιγαίου. Καταπληκτική θέα και απόλυτη γαλήνη!
  • Την πεζοπορία στα μονοπάτια που συνδέουν την πρωτεύουσα με το εσωτερικό του νησιού. Καλύτερη εποχή για πεζοπορία είναι την άνοιξη, που ανθίζουν τα αγριολούλουδα στα χωράφια και τις πλαγιές των λόφων.

Πηγή: www.visitgreece.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By