Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΝΑΤΟ κατά Ρωσίας για την Ουκρανία

 «Η Ρωσία να σταματήσει τις παράνομες, στρατιωτικές ενέργειές της»

o-genikos-grammateas-tou-nato-anters-fo-rasmousen

Για κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟΆντερς Φο Ράσμουσεν, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται άμεσα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

«Παρά τις κενές διαψεύσεις της Μόσχας, είναι τώρα ξεκάθαρο ότι ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμός έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα στο εσωτερικό της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ουκρανίας», δήλωσε ο Ράσμουσεν, μετά την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη πράξη, αλλά μέρος ενός επικίνδυνου σχεδίου πολλών μηνών για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας ως κυρίαρχου έθνους», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ζήτησε από τη Ρωσία «να σταματήσει τις παράνομες, στρατιωτικές ενέργειές της» στην Ουκρανία, καταγγέλλοντας «τη σοβαρή κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης».

ucraine_rossia3

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη μόνιμη περιφρόνηση της Ρωσίας προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες, να σταματήσει να υποστηρίζει τους ένοπλους αυτονομιστές και να λάβει άμεσα μέτρα προς μια αποκλιμάκωση της κρίσης» υπογράμμισε.

Επιπλόεν, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα κλείσει την πόρτα στην Ουκρανία, αν αυτή επιθυμεί να προσχωρήσει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, λίγη ώρα αφού ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι το Κίεβο σκοπεύει να επανεκκινήσει τη διαδικασία εισδοχής.

«Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω την απόφαση που έλαβε το 2008 το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα γίνει κράτος μέλος», είπε ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι κάθε χώρα έχει «το δικαιώματα να επιλέξει μόνη της, χωρίς εξωτερική παρέμβαση».

By