Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Να διεμβολίσει εκ των έσω τη ΝΔ επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Επιστρατεύει… γαλάζια στελέχη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο

tsipras_venizelos610

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης με φόντο τα υποβρύχια επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο πλησιάζει η ημέρα κατάθεσης της πρότασης για εξεταστική Επιτροπή, η οποία όπως είχε ενημερώσει το thepaper.gr αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Μετά τις δηλώσεις Μιχελάκη που αναφερόμενος προ ενός έτους στη σύμβαση που υπέγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Κουμουνδούρου στοχεύει πλέον στον ίδιο τον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντάς τον δέσμιο και ανακόλουθο και παραπέμπει και στις δηλώσεις του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του Κωνσταντίνου Τασούλα, στις οποίες κάνουν λόγο για προσωπική επιλογή του κ. Βενιζέλου για την παραγγελία των υποβρυχίων, αγνοώντας τα θεσμικά όργανα της πολιτείας, για υδάτινο φέρετρο που θα ονομαστεί Βενιζέλος – Μπεγλίτης και για αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις.

Μετρούν τα κουκιά

Εν τω μεταξύ όπως είναι φυσικό στην Κουμουνδούρου ήδη μετρούν τα κουκιά για την τύχη της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Τα πρώτα θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ νέα ήρθαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες καθώς μετά την κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας και της γραμματείας Τεκμηρίωσης του κόμματος, ο Πάνος Καμμένος γνωστοποίησε ότι θα στηρίξει πιθανή πρόταση για Εξεταστική. Αντίστοιχη στάση τηρεί και η Αγίου Κωνσταντίνου, με στελέχη του κόμματος να υιοθετούν το σύνθημα «διαφάνεια παντού» και να τάσσονται υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των κ.κ. Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου. Ερωτηματικό αποτελεί ακόμα η στάση που θα τηρήσει ο Περισσός, καθώς από το ΚΚΕ μέχρι στιγμής παραπέμπουν στην κατάθεση της πρότασης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τελικές αποφάσεις μετά τη μελέτη του.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις ζυμώσεις στη ΝΔ καθώς από την Κουμουνδούρου θεωρούν σίγουρο ότι θα υπάρξουν διαρροές ψήφων. «Πόσο θα υπομένουν να εκτίθενται, προεξοφλώντας τη μη διερεύνηση της υπόθεσης, βουλευτές της ΝΔ που πριν από έναν χρόνο κατακεραύνωναν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το ίδιο ακριβώς θέμα» διερωτάται στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε επικοινωνία με το thepaper.gr.

Επιχείρηση… διεμβολισμού

Στην αξιωματική αντιπολίτευση ξεθάβουν τις δηλώσεις πρωτοκλασσάτων στελεχών και πρώην υπουργών της ΝΔ με δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος είναι να καταδείξουν το μέγεθος της άτσαλης αναδίπλωσης της ΝΔ για την υπόθεση των υποβρυχίων, που μέχρι πριν από λίγους μήνες το θεωρούσε σκάνδαλο που έχριζε περαιτέρω διερεύνησης, βάζοντας στο κάδρο απευθείας τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας. Κάτι τέτοιο βέβαια, σημειώνουν στην Κουμουνδούρου, «δεν συμβαίνει και σήμερα που επιχειρείται πασιφανής συγκάλυψη της υπόθεσης για να αποφευχθούν τριγμοί που μπορούν να ρίξουν την ούτως ή άλλως παραπαίουσα κυβέρνηση». Ωστόσο κρίνεται ως βαρύνουσας σημασίας η δημοσκοπική επίπτωση που θα έχει η εν λόγω «κωλοτούμπα» της γαλάζιας παράταξης και η εικόνα που θα παρουσιάσει προς τα έξω.

Ο δεύτερος στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να γρατζουνίσουν τα αντανακλαστικά των γαλάζιων βουλευτών, προκαλώντας εί δυνατόν παρεκκλίσεις από την στενή κομματική γραμμή που δεν είναι άλλη από τη στήριξη του Ευάγγελου Βενιζέλου. Είναι γνωστό ότι βουλευτές και στελέχη του κόμματος δεν φαίνονται διατεθειμένοι να καλύψουν για δεύτερη φορά τον πάλαι ποτέ μεγάλο πολιτικό τους αντίπαλο, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για πολλά από τα σημερινά δεινά.

samaras-venizelos640

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις τάξεις της Συγγρού είναι δημοσιεύματα του φιλοσαμαρικού antinews.gr, το οποίο εκφράζει τις απόψεις του σκληροπυρηνικού Φαήλου Κρανιδιώτη. Σε αυτά δύο κεντρικά άρθρα με τίτλους «προκλητικά συγχωροχάρτια» και «Η ΝΔ δεν είναι Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το ΠΑΣΟΚ» μέμφονταν το Μαξίμου για την διαφαινόμενη στήριξη στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς μία καθαρή στάση. Οι έντονες διαφωνίες έχουν φτάσει από την πρώτη στιγμή στην Κουμουνδούρου, γεγονός που επιχειρεί να εκμεταλλευθεί στο έπακρο.

Εξάλλου μόνο τυχαία δεν θεωρείται από το ΣΥΡΙΖΑ η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για τις «κόκκινες γραμμές απέναντι στην τρόικα και την προγραμματική συμφωνία», όπως διέρρευσε την Τετάρτη το Μαξίμου. Από την πλευρά τους στην αξιωματική αντιπολίτευση σχολίαζαν πως ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των δύο πολιτικών αρχηγών ήταν να αποφασιστεί ο επικοινωνιακός χειρισμός του αποκαλούμενου κουκουλώματος της υπόθεσης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By