Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Γαλάζιο μούδιασμα από την κάλυψη Σαμαρά σε ΠΑΣΟΚ

Το χθεσινό «άδειασμα» του Αντώνη Σαμαρά προς τον Μάκη Βορίδη και τα άλλα στελέχη της ΝΔ που ανέδειξαν θέμα ευθυνών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έρχεται να κλονίσει τη γαλάζια κομματική βάση.

samaras-venizelos-xeriaΜε τη χθεσινή του ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς ανέλαβε το ρίσκο να επιχειρήσει να… βάλει μυαλό στα στελέχη του κόμματός του προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα όπως η σκληρή κριτική στον Ανδρέα Παπανδρέου ή τον Κώστα Σημίτη σχετικά με τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.  «Πολιτική τι σημαίνει; Σημαίνει ιεράρχηση! Δηλαδή να ιεραρχείς κάθε φορά τι θα κάνεις, που θα δώσεις το βάρος, με ποιον θα συνεργαστείς, για να επιτύχεις εκείνα που σήμερα δεν μπορείς να τα κάνεις μόνος σου. Πολιτική δεν είναι ο καθένας να λέει κάθε στιγμή ό,τι του ’ρχεται ή ό,τι θυμάται… Άλλωστε, όλοι κάναμε λάθη. Και τα μεγαλύτερα λάθη τα έκαναν στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, εκείνοι που δεν κυβέρνησαν! Σήμερα όμως, έχεις από τη μια πλευρά αυτούς που είδαν τα λάθη και τα διορθώνουν. Κι από την άλλη αυτούς που παριστάνουν τους αλάνθαστους».

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς σχολίασε με δηκτικό τρόπο και το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέσεις εκφράζονται τώρα και όχι εδώ και μήνες όταν στην κυβέρνηση ήταν και η ΔΗΜΑΡ. «Υπάρχουν ορισμένες φωνές, βιαστικές και άστοχες…  όταν η ΔΗΜΑΡ ήταν μέσα στην κυβέρνηση, τέτοιοι «κίνδυνοι» για την Παράταξη, τότε δεν υπήρχαν; Τώρα κάποιοι τους «ανακάλυψαν»; Το ότι τότε συνεργαζόμασταν και με ένα κόμμα ακόμα πιο αριστερό δεν το ήξεραν; Δεν τους ενοχλούσε; Γιατί ξαφνικά άρχισαν να ενοχλούνται τώρα που έφυγε η ΔΗΜΑΡ;», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Αν το μήνυμα του Πρωθυπουργού ελήφθη από τα στελέχη του θα φανεί λίαν συντόμως, αν και αρκετοί (ενδεικτικά ο Νικήτας Κακλαμάνης) δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους. Ωστόσο είναι σαφές ότι ο Αντώνης Σαμαράς, με όσα είπε χθες, λαμβάνει και ένα σημαντικό ρίσκο. Για τον πολύ απλό λόγο ότι όσα είπαν στελέχη όπως ο Βορίδης, ο Κακλαμάνης ή ο Παυλόπουλος (ο τελευταίος για την κυβέρνηση Σημίτη) εκφράζουν απόλυτα τις απόψεις και το θυμικό των γαλάζιων ψηφοφόρων που, ούτως ή άλλως, από το 1981 μέχρι σήμερα λειτουργούν «αντιπασοκικά» και αρνούνται να αποδεχθούν τη θέση Σαμαρά ότι τα δύο κόμματα ενώνει η προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας.

Το γεγονός δε ότι ο κ.Σαμαράς χθες έβαλε φρένο σε όσους κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ως καταστροφέα της χώρας, αλλά δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει προς υπεράσπιση των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, την ώρα που οι καραμανλικοί είχαν βγει στα κάγκελα με το δημοσίευμα των Νέων περί δημοσιονομικού εκτροχιασμού και γαλάζιων προσλήψεων την περίοδο 2004-2009, άφησε δυσάρεστες εντυπώσεις στο καραμανλικό στρατόπεδο.

Το ρίσκο για τον Πρωθυπουργό είναι μήπως αντί να πάψει η σχετική συζήτηση, αυτή να λάβει νέες διαστάσεις ή ακόμα και οργανωμένα στελέχη ή ψηφοφόροι να λάβουν μεγαλύτερες αποστάσεις από τη Ν.Δ. που «κάνει όσα απέρριπτε και κυβερνά με όσους έβριζε».

Το πρώτο τεστ συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, τον ανασχηματισμό και τη γαλάζια δυσαρέσκεια για τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ θα είναι το νομοσχέδιο για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα, που αναμένεται να κατατεθεί αύριο Τρίτη στη Βουλή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By