Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η ΝΔ καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκρισία» στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης.

vouli psifisi polynomosxedioyΗ ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκρισία» επειδή είχε καταψηφίσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Παπαϊωάννου που είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ τώρα ψηφίζει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη.

Η ΝΔ μοίρασε την τοποθέτηση του τότε εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλου στην οποία εκφράζει φόβους για περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, λέει ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τις γενοκτονίες δεν λύνονται με την ψήφιση ενός νόμου. «Λέμε ότι στον περιορισμό των ιδεών και της ελευθερίας της έκφρασης. Περισσότερη ελευθερία» είχε πει ο Β. Μουλόπουλος.

«Είναι υποκριτές. Τι άλλαξε από τότε; Ποιος είναι εκτός γραμμής; Ο Β. Μουλόπουλος ή ο Αλ. Τσίπρας;», σχολίασαν κύκλοι της ΝΔ. Οι ίδιοι κύκλοι είπαν ότι «η ΝΔ θα εκφραστεί για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής», αλλά σημείωσαν ότι «η πρώτη εκτίμησή μας είναι ότι έχουμε γενικόλογα πράγματα που πρέπει να διασαφηνιστούν»

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν και είναι σαφής: είναι απαραίτητη η θέσπιση και η εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάλει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών. Την ίδια στιγμή, διαχωρίζουμε την προπαγάνδιση και την προπαρασκευή του εγκλήματος από τη διακίνηση ακόμα και των πιο αποκρουστικών ιδεών, με το δεδομένο ότι είναι εξόχως επικίνδυνος ο περιορισμός στην ελευθερία της έκφρασης. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι από μόνο του το οποιοδήποτε νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να απαντήσει στο ρατσισμό, αν δεν συνοδεύεται από την καταπολέμηση των γενεσιουργών, κοινωνικών και οικονομικών αιτιών του», απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση στην επίθεση της ΝΔ.

«Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ όχι μόνο μπλοκάρει την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, αλλά κάνει και ό,τι περνάει από το χέρι της για να στρώσει το χαλί στην άνοδο της Χρυσής Αυγής. Εξάλλου, στην προσπάθειά της να προβεί σε ατυχείς επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς, η ΝΔ ξεχνά μια όχι και τόσο «μικρή λεπτομέρεια» σε σχέση με το 2012, που δεν είναι άλλη από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη βουλή και την άνοδο της ρατσιστικής βίας. Επιτέλους, να ενημερώσει η ίδια τον κ. Ρουπακιώτη, αλλά και την ελληνική κοινωνία σχετικά με τις προθέσεις της. Η υποκρισία έχει και τα όριά της», προσθέτει.

By