Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νεο ελληνικό «κούρεμα» προτείνει ο ΟΟΣΑ

Το «κούρεμα» του χρέους θεωρεί προϋπόθεση ο ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

kourema660_301013

Νέα παρέμβαση στο μέτωπο του δημοσίου χρέους συνέστησε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφαλείας) Άνχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας την έκθεση του Οργανισμού για την ελληνική οικονομία στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ για το ελληνικό χρέος

Με δεδομένο ότι ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί το 2020 στο 157% του ΑΕΠ έναντι στόχου 124% που έχει τεθεί στο Πρόγραμμα Προσαρμογής, ο κ. Γκουρία ανέφερε συγκεκριμένα ότι η περαιτέρω ελάφρυνση του δημοσίου χρέους αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα που υπάρχει παρά την σημαντική πρόοδο που εμφανίζουν τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας.

Εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ υποστήριξε ότι το μέγεθος του δημοσίου χρέους της Ελλάδος δεν είναι συμβατό με την επιστροφή της οικονομίας στον κύκλο της ανάπτυξης και για το λόγο αυτό συνέστησε στην Ευρώπη να «λάβει σοβαρά υπ’ όψιν το δημόσιο χρέος της Ελλάδος».

Νομική βάση για το «κούρεμα»

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας που παρευρέθηκε στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε ότι η νομική βάση για τη λήψη μέτρων για τη μείωση του χρέους υπάρχει είναι η απόφασή του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου, η οποία θέτει και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι εταίροι μας θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

Άρα, όπως είπε, προσβλέπουμε ότι αμέσως μετά από τον Απρίλιο και μετά την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ξεκινήσει η συζήτηση στο Eurogroup.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By