Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νετανιάχου: «Ο στρατός θα τελειώσει τη δουλειά»

 Δεν θα αποδεχόταν μια εκεχειρία που θα εμπόδιζε την καταστροφή των υπόγειων στοών

gaza

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τις έντονες ανησυχίες και αντιδράσεις για τον αριθμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις του στρατού του στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα αποδεχόταν μια εκεχειρία που θα εμπόδιζε την καταστροφή των υπόγειων στοών που χρησιμοποιούν οι παλαιστίνιοι μαχητές για να διεισδύουν στο έδαφος της χώρας του.

Ο ισραηλινός στρατός εκτίμησε χθες ότι η ολοκλήρωση της αποστολής του, παρά το ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, θα χρειαστεί αρκετές ημέρες ακόμη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε αυτήν την αποστολή, με ή χωρίς εκεχειρία», ανέφερε ο Νετανιάχου στην ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην πλήρη σύνθεσή του στο Τελ Αβίβ.

«Δεν θα συμφωνήσω σε οποιαδήποτε πρόταση δεν θα επιτρέψει στον ισραηλινό στρατό να τελειώσει αυτή τη σημαντική δουλειά, για χάρη της ασφάλειας του Ισραήλ», σημείωσε.

Αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να διευρύνει την επιχείρηση στην περιοχή, τον θύλακα όπου κυβερνά η Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι απέστειλε έγγραφα επιστράτευσης σε άλλους 16.000 εφέδρους. Πηγή των ένοπλων δυνάμεων είπε ότι θα απαλλάξουν έναν ανάλογο αριθμό εφέδρων που θα αποσυρθεί από τα μέτωπα.

Το συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης ενέκρινε τη συνέχιση της επιχείρησης που ξεκίνησε την 8η Ιουλίου.

Η Ουάσινγκτον κάλεσε εκ νέου το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να κηρύξουν εκεχειρία, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να δηλώνει ότι «διατηρεί ελπίδες» για κάτι τέτοιο, από το Νέο Δελχί όπου βρίσκεται σε διήμερη επίσημη επίσκεψη, αρνούμενος να προβλέψει πότε θα μπορούσε να επιτευχθεί.

«Οι ΗΠΑ διατηρούν την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί (η εκεχειρία) και όσο το δυνατόν νωρίτερα τόσο το καλύτερο», υπογράμμισε ο υπουργός των ΗΠΑ.

Ωστόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέτρεψε στο Ισραήλ να αξιοποιήσει αμερικανικές αποθήκες όπλων στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες για να ανεφοδιαστεί σε χειροβομβίδες και όλμους,σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας.

Ο Κέρι δήλωσε νωρίτερα ότι υποστηρίζει την επιχείρηση του Ισραήλ. «Καμιά χώρα δεν μπορεί να μένει άπραγη και να υπομένει να σκάβονται στοές κάτω από τα σύνορά της, από τις οποίες ξεπηδούν άνθρωποι που φέρουν χειροπέδες και ηρεμιστικά για να απαγάγουν υπηκόους της και να τους κρατούν απαιτώντας λύτρα», σχολίασε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV της Ινδίας.

By