Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νετανιάχου προς ΗΠΑ: Mην συνεργαστείτε με την Τεχεράνη

«Αυτό που βλέπετε σήμερα στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ και στη Συρία, είναι το μεγάλο μίσος ανάμεσα στους ριζοσπάστες σιίτες, στην περίπτωση αυτή υπό την ηγεσία του Ιράν, και στους σουνίτες με επικεφαλής την Αλ Κάιντα το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και άλλους»

netaniaxou

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποδυναμώσουν τόσο το Ιράν όσο και τους σουνίτες αντάρτες που προελαύνουν προς τη Βαγδάτη, προτρέποντας την κυβέρνηση Ομπάμα να μην συνεργαστεί με την Τεχεράνη στην προσπάθειά της να σταθεροποιήσει το Ιράκ.

«Αυτό που βλέπετε σήμερα στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ και στη Συρία, είναι το μεγάλο μίσος ανάμεσα στους ριζοσπάστες σιίτες, στην περίπτωση αυτή υπό την ηγεσία του Ιράν, και στους σουνίτες με επικεφαλής την Αλ Κάιντα το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και άλλους» είπε ο Νετανιάχου μιλώντας στο πρόγραμμα «Meet the Press» του NBC. «Τώρα, τα δύο αυτά στρατόπεδα είναι εχθροί των Ηνωμένων Πολιτειών. Και όταν οι εχθροί σας πολεμάνε ο ένας τον άλλο, δεν ενισχύεις τον έναν από αυτούς. Τους αποδυναμώνεις και τους δυο», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου, που είναι γνωστό ότι έχει τεταμένες σχέσεις με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, έχει χαρακτηρίσει ως «ιστορικό λάθος» την ενδιάμεση συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων παγκόσμιων δυνάμεων που επιτεύχθηκε με το Ιράν τον περασμένο Νοέμβριο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Αναφερόμενος στην κρίση στο Ιράκ που είναι γειτονικό του Ιράν ο Νετανιάχου είπε, «Νομίζω ότι μακράν το χειρότερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να βγει από αυτό είναι ότι ένας από αυτούς του παράγοντες, το Ιράν, να βγει με πυρηνικά όπλα. Αυτό θα ήταν ένα τραγικό λάθος. …»

Ο Ομπάμα δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ιράν μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στο Ιράκ, αν ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ πιέζοντας όλες τις πλευρές στο Ιράκ, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν το Ιράν να μην ενθαρρύνει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ. Όμως ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή ότι προσπαθούν να πάρουν και πάλι τον έλεγχο του Ιράκ με την αξιοποίηση των θρησκευτικών εντάσεων.

By