Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση

Με το βλέμμα στη δόση – Στόχος να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μέχρι την Τετάρτη.

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

 

«Μάχη» δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει με κάθε λεπτομέρεια η διαπραγμάτευση με την Τρόικα μέχρι την Τετάρτη, ενώ καθοριστική είναι η σημερινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με το κλιμάκιο της τρόικας, στις 4 το απόγευμα.

Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία, πριν την αναχώρηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα την Πέμπτη για το άτυπο Eurogroup. Πάντως, δεν αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι η δόση στην επίσημη ατζέντα, αλλά οι αποφάσεις να ληφθούν στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών το Μάιο.

Η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται τώρα στην καταβολή της δόσης των 2,8 δισ ευρώ, αφού διακαής πόθος είναι η εκταμίευση να γίνει πριν από το τέλος του μήνα και να διαχωριστεί από την δόση του 1ου τριμήνου ύψους 6 δισ ευρώ.  Οι δανειστές, πάντως, δεν έχουν δώσει ακόμα το «ΟΚ» για την έγκριση για τη αποδέσμευση της δόσης του Μαρτίου, ενώ εκκρεμούν και τα υπόλοιπα 6 δισ. που αναμένεται να εγκριθούν στις 13 Μαΐου, στο Eurogroup. Πάντως, φαίνεται να υπάρχει κάποια συμφωνία για το σχέδιο ρύθμισης των χρεών προς τις εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, που προβλέπει 36 ή και 48 δόσεις.

«Στόχος είναι να πάρουμε όσα πρέπει, όταν πρέπει χωρίς να χρειαστεί να είμαστε στην εντατική», είναι η φράση κλειδί συνεργάτη του Πρωθυπουργού. Για την κυβέρνηση ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης, με τον Πρωθυπουργό να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα».

Το deal Εθνικής – Eurobank, οι ανησυχίες και το βέτο της τρόικας

Μετά τις υψηλές προσδοκίες για το μεγάλο deal Εθνικής – Eurobank ήρθε η απογοήτευση και ο προβληματισμός.

Στην κυβέρνηση επιχειρούν τώρα – επικοινωνιακά – να καθησυχάσουν μετόχους και καταθέτες ότι το ναυάγιο δεν θα επηρεάσει και τον δείκτη αξιοπιστίας του τραπεζικού μας συστήματος. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κάλεσε, όσους μιλούν για «ναυάγιο» στη συγχώνευση Eurobank και Εθνικής, «να μην προτρέχουν», ξεκαθαρίζοντας ότι «η τρόικα δεν έθεσε κανένα βέτο στη συγχώνευση».

Εξήγησε, από το βήμα της Βουλής, χθες, ότι αυτό που συνέβη ήταν πως οι δύο τράπεζες απέστειλαν απάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται. «Επομένως τώρα δεν μπορούν αυτές να κρίνουν αν θα πρέπει να συνεχιστεί η συγχώνευση, θα πρέπει να αποφασίσει ο νέος μέτοχος όταν θα γίνει η κεφαλαιοποίηση, που θα είναι το ΤΧΣ. Δεν σημαίνει ότι «ναυάγησε» η συγχώνευση. Μπορεί να γίνει ή να μην γίνει ανάλογα με τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει το ΤΧΣ με βάση το δημόσιο συμφέρον. Άρα, ουδείς έβαλε βέτο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας «εγώ θα ήθελα να είχαν βρει τα 10 δισ.».

 

Νωρίτερα μεταδίδαμε: 

Μετά τις υψηλές προσδοκίες για το μεγάλο deal Εθνικής – Eurobank ήρθε η απογοήτευση και ο προβληματισμός.

Στην κυβέρνηση επιχειρούν τώρα – επικοινωνιακά – να καθησυχάσουν μετόχους και καταθέτες ότι το ναυάγιο δεν θα επηρρεάσει και τον δείκτη αξιοπιστίας του τραπεζικού μας συστήματος.

Από το πρωϊ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου εμφανίζεται απόλυτα κατηγορηματικός για το ενδεχόμενο κινδύνου των καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κεδίκογλου, οι καταθέσεις στις δύο τράπεζες είναι «απολύτως διασφαλισμένες». Σημειώσε παράλληλα, πως «οι δύο τράπεζες δεν μπορούσαν να αντλήσουν το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες. Ήταν θέμα της ελληνικής νομοθεσίας, δεν μπορούσε να δοθεί παράταση».

Ωστόσο παραμένει το πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση αφού τα προηγούμενα 24ωρα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε πάρει πάνω του το όλο εγχείρημ,α επιχειρώντας να πείσει τους δανειστές μας για την αναγκαιότητα να προχωρήσει η διαδικασία συγχώνευσης των δύο τραπεζικών ομίλων κάνοντας λόγο διαρκώς ότι “πιθανό πισωγύρισμα θα ήταν καταστροφικό και η όποια αλλαγή στάσης θα έπληττε την αξιοπιστία μας”

Στην χθεσινή διαπραγμάτευση η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα να επιλέξει μεταξύ ανακεφαλαιοποίησης και συγχώνευσης με τους ελεγκτές της τρόικα να πιέζουν ότι το μείζον στην παρούσα φάση ήταν να μην δοθεί παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση και εν συνεχεία το Ταμείο Χρηματιπιστωτικής Σταθερότητας, μετά την 1η Μαϊου να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Με το βλέμμα στη δόση

Η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται τώρα στην καταβολή της δόσης των 2,8 δισ ευρώ, αφού διακαής πόθος είναι η εκταμίευση να γίνει πριν από το τέλος του μήνα και να διαχωριστεί από την δόση του 1ου τριμήνου ύψους 6 δισ ευρώ.

“Στόχος είναι να πάρουμε όσα πρέπει, όταν πρέπει χωρίς να χρειαστεί να είμαστε στην εντατική” είναι η φράση κλειδί συνεργάτη του Πρωθυπουργού.

Για την κυβέρνηση ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης, με τον Πρωθυπουργό να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι “η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα”.

ΠΑΣΟΚ: Κοκκινη γραμμή η παραμονή του Δ.Σ της Εθνικής υπό δημόσιο έλεγχο

Στην Ιπποκράτους είχαν πολύωρη σύσκεψη το μεσημέρι προκειμένου να καταλήξουν στην θέση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το θέμα.

Αμέσως μετά, στελέχη του Κινήματος, μιλώντας στο thepaper.gr άφηναν αιχμές για τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου και των διοικήσεων των δύο τραπεζών, αναφορικά με το «πάγωμα» της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank.
«Είχαμε επισημάνει εδω και καιρό την ανάγκη προσεκτικών χειρισμών στο θέμα της συγχώνευσης» επισημαίνουν, ενώ – όπως εκτιμούν – τώρα «προέχει να ακουστούν καθαρές κουβέντες και να μη γίνουν αλλα μεγάλα λάθη». Όπως λένε στην Ιπποκράτους «πιστεύουμε ότι το ΤΧΣ θα δει το θέμα με διορατικότητα» και υποστηρίζουν ότι είχαν επισημάνει τα προβλήματα αλλά και είχαν προτείνει κατάλληλους χειρισμούς αρμοδίως – και στην τρόικα.

Διαβεβαιώνουν ότι «το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι υπέρ της συγχώνευσης» και παράλληλα τονίζουν ότι «θα πρέπει να υπάρξει δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα ώστε να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης».

Επιπλέον, ως «κόκκινη γραμμή» θεωρούν στην Ιπποκρατους το «να παραμείνει το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας υπο τον έλεγχο του δημοσίου και να μη μεταφερθεί το κέντρο λήψης των αποφάσεων για την Εθνική εκτός Ελλάδος»…

 

Πάντως από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζεται ότι δεν υφίσταται θέμα «βέτο» από την πλευρά της τρόϊκα για την συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας – Eurobank, το πρόβλημα όμως εστιάζεται στην χρηματοδότηση της ενοποίησης αφού υπάρχει πρόβλημα στην άντληση κονδυλίων για την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

 

By