Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η νομοπαρασκευαστική «θάβει» το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο [έγγραφα]

Εκτιμά ότι είναι επαρκές το ισχύον καθεστώς και βλέπει αντισυνταγματική την πλήρη απαγόρευση – Έντονη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ

vouliΤην εκτίμηση ότι επαρκεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τον ρατσισμό, εκφράζει η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) στην έκθεσή της για το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη. Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα από την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και φαίνεται ότι εντοπίζει αντισυνταγματικές διατάξεις, ενώ κάνει λόγο και για αόριστες αναφορές μέσα στο κείμενο του νομοσχεδίου.

«Η Επιτροπή έχει τη γνώμη ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο με επάρκεια αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα θέματα του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου», αναφέρεται και προστίθεται ότι «ο νόμος 927/79 όπως ισχύει αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ποινικού κολασμού πράξεων ή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος η βία, αντιμετωπίζοντας επίσης και τη συμμετοχή σε οργανώσεις που επιδιώκουν σκοπούν που οδηγούν σε φυλετικές διακρίσεις». Η ΚΕΝΕ εκτιμά ότι το μόνο που χρειάζεται είναι μικρές προσθήκες στον ν. 27/1979.

Σε άλλο σημείο η ΚΕΝΕ τονίζει ότι «η καταρχήν απόλυτη απαγόρευση της με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών καθ’ εαυτή δεν είναι συνταγματικά ανεκτή».

antiratsistiko 10 antiratsistiko 09 antiratsistiko 08 antiratsistiko 07 antiratsistiko 05 antiratsistiko 04 antiratsistiko 03 antiratsistiko 02 antiratsistiko 01

By