Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ντέκλαν Κοστέλο: «Χρήσιμες και εποικοδομητικές οι συζητήσεις με τον κ. Χαρδούβελη»

 Η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου

xardouvelis-ypoikA

Χρήσιμες χαρακτηρίζονται οι συναντήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα και από τις δύο πλευρές καθώς στο τραπέζι των συνομιλιών μπήκαν όλα τα θέματα όπως οι φοροελαφρύνσεις, τα εργασιακά, ο ΕΝΦΙΑ, το χρέος και τα κόκκινα δάνεια για τα οποία η ελληνική πλευρά ζήτησε να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα.

Κατά την έξοδό του από τη Βίλα Σαίντ όπου στεγάζεται η ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είχαμε και πάλι σήμερα εποικοδομητικές συζητήσεις με τον υπουργό κ. Χαρδούβελη. Οι συναντήσεις στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των τριών ημερών ήταν χρήσιμες και για τις δύο πλευρές για μια καλύτερη κατανόηση των κυρίων θεμάτων που έχουμε να συζητήσουμε σε σχέση με το μνημόνιου και τα οποία θα μας απασχολήσουμε στην Αθήνα λίγο αργότερα μέσα στο μήνα».

Ως ιδιαίτερα χρήσιμη αξιολογήθηκε η προκαταρκτική αυτή συνάντηση και από την ελληνική αντιπροσωπεία. «Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα χαλαρή, ανακαλύψαμε τι θέλει η κάθε πλευρά, αλλά και μας επέτρεψε να μπούμε στο βάθος των ερωτημάτων τους και αυτοί στο βάθος των δικών μας ερωτημάτων» εξήγησε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική αποστολή «άνοιξε όλα απολύτως τα θέματα, κάποια ήταν πιο εύκολα και πιο σαφή και άλλα λιγότερο, όπως και η τρόικα έθεσε τα δικά της. Λόγω της «χαλαρής» ατμόσφαιρας εκτιμάται ότι υπήρξε «μια συμμετρία στη συζήτηση».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το εργασιακό θεωρήθηκε «πολύ ευαίσθητο θέμα», ο υπουργός εξέθεσε τις προτάσεις του, οι επικεφαλής της τρόικα όμως περιμένουν να δουν τις μελέτες που προετοιμάζονται, να μιλήσουν με τους κοινωνικούς φορείς, να γίνει η απαιτούμενη «ζύμωση».

Για τα κόκκινα δάνεια έγινε μεγάλη κουβέντα γιατί είναι ένα σημαντικό θέμα για την ελληνική οικονομία, αφού η επίλυσή των θα επιτρέψει μια ρευστότητα για τις επιχειρήσεις. Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε τη δουλειά που έχει κάνει και έγινε ευρεία συζήτηση για δυνατότητες βελτίωσης.

Η ελληνική πλευρά έδειξε ξεκάθαρα τη θέλησή της να λυθεί άμεσα το θέμα και να μην υποστεί την όποια καθυστέρηση.

Συζήτηση έγινε και για τον ΕΝΦΙΑ αφού η τρόικα είχε ενημερωθεί σχετικά από το υπουργείο Οικονομικών. Ο στόχος του ΕΝΦΙΑ για έσοδα περίπου 3,2 δισεκ. ευρώ θεωρείτε και από τους τροϊκανούς ότι είναι εφικτός και οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν θα είναι σύμφωνα με τον στόχο αυτό.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές δεν εθίγη το θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για τους πλειστηριασμούς.

Επίσης δεν έγινε «ενδελεχής» κουβέντα για το χρέος, καθότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα θέματα που θα πρέπει να λυθούν μέσα στον Σεπτέμβριο, και προβλέπεται αμέσως μετά να ξεκινήσει η κουβέντα για το χρέος.

Απαντήσεις για τις θέσεις της τρόικα δεν είναι δυνατόν για την ώρα να δοθούν, καθότι η συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική.

Υπάρχουν όμως οι εντυπώσεις που επιτρέπουν στα στελέχη της αποστολής να πιστεύουν ότι «κατάλαβαν και είδαν την προσπάθεια που έχει γίνει σε σχέση με τις προϋποθέσεις και τις δράσεις που έχουν γίνει».
Η τρόικα έδωσε το πράσινο φως για την επίτευξη από την Ελλάδα του 50% των υποχρεώσεών της στο σύνολο των 542 δράσεων.

Λόγω των διακοπών του Αυγούστου (για την τρόικα) δεν έχει υπολογισθεί και η δουλειά που έγινε στην Ελλάδα κατά το καλοκαίρι που της επέτρεψε να ξεπεράσει κατά πολύ το 50%, πράγμα που θα εκτιμηθεί αργότερα μέσα στο μήνα. Έτσι πιστεύεται ότι η τρόικα θα μπορέσει «να περάσει την πληροφορία και στο «Euro Working Group» για το πόσο η Ελλάδα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της».

Στελέχη της αποστολής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ιδέα οργάνωσης στο Παρίσι, καθότι το κόστος ήταν πολύ μικρότερο, «κλάσμα» του κόστους όταν οι τρόικα, έρχεται με τους σωματοφύλακές της στην Αθήνα.

Στο Παρίσι, η προπαρασκευαστική αυτή συνάντηση έγινε με τον απλούστερο τρόπο, χωρίς σωματοφύλακες, οι δε υπουργοί μείωσαν στο ελάχιστο τη διαμονή τους στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ανακοίνωση τρόικας

Για «παραγωγικές συζητήσεις» σε «θέματα-κλειδιά» κάνει λόγο κοινή ανακοίνωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η οποία δόθηκε από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Ουάσιγκτον, με αφορμή τις συνομιλίες στο Παρίσι. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η «πλήρης αποστολή» της τρόικας θα βρίσκεται στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Επιλεγμένο προσωπικό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συναντήθηκε με εκπροσώπους των ελληνικών αρχών στο Παρίσι, από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Διεξήχθησαν παραγωγικές συζητήσεις σε ορισμένα θέματα-κλειδιά για την επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος. Η πλήρης αποστολή αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου».

By