Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Να απαγορευθεί η Χρυσή Αυγή λέει ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ

Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη μαζί με την έτερη συμπρόεδρο των Πράσινων, Ρεβέκκα Χαρμς

BELGIUM EU PARLIAMENT

Δεν μπορεί να πει εάν θα αλλάξει η όχι η πολιτική της Γερμανίας, ωστόσο ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να πιέσει με στόχο την προώθηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής η οποία θα έχει θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα, τόνισε ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος από την εκλογική νίκη της κ. Μέρκελ στη Γερμανία.

«Δεν είμαι σε θέση να σας πω αυτή τη στιγμή εάν η γερμανική πολιτική θα αλλάξει. Όμως, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Θα πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τη γερμανική κυβέρνηση και να έχουμε συνέχεια το μυαλό μας κολλημένο σε αυτή. Υπάρχει η γερμανική κυβέρνηση, υπάρχει η γαλλική κυβέρνηση, από την άλλη μεριά. Εμείς βρισκόμαστε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους ώστε να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την προώθηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία θα έχει θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Χωρίς να μας νοιάζει αν η κ. Μέρκελ ξύπνησε καλά, είναι ευδιάθετη σήμερα ή όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Μαζί με την έτερη συμπρόεδρο των Πράσινων, Ρεβέκκα Χαρμς, έδωσαν συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή της γραμματέως της Ομάδας των Πράσινων, Βούλα Τσέτση, του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου και τού συντονιστή της Ε.Γ. και πρώην ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου.

«Όταν συζητάμε, εδώ στην Ελλάδα, για την Ευρώπη, υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουμε σε δύο παγίδες», είπε και εξήγησε: «Πολλές είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει οι οποίες ισχυρίζονται πως ότι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οφείλεται στους Έλληνες. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί Έλληνες που αποδίδουν τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη. Και οι δύο κάνουν λάθος. Το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η τόσο σφοδρή κρίση στην Ελλάδα οφείλεται στο ότι το φάρμακο που πρόσφεραν αυτοί, που ονομάζουμε «νεοφιλελεύθεροι ταλιμπάν» δεν ήταν αποτελεσματικό. Το γεγονός ότι πάρα πολλοί Έλληνες υποφέρουν έχει να κάνει με το ότι η ελληνική κοινωνία διέπραξε πολύ σημαντικά λάθη κι έχει ανεχθεί επί μακρόν ένα σύστημα διαφθοράς. Η λύση δεν βρίσκεται εκτός Ευρώπης. Η να το διορθώσω: Υπάρχουν λύσεις εκτός Ευρώπης που θα είναι πιο καταστροφικές.. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι επείγον και χρειάζεται ένα νέο σχέδιο για την Ευρώπη, πιο οικολογικό και πιο κοινωνικό, για να ανασάνει η Ελλάδα.

Σχετικά με το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, ο κ. Κον Μπεντίτ είπε ότι θέμα είναι απλό. «Εάν αποδειχθεί ότι η Χρυσή Αυγή είναι υπαίτια για τους φόνους, για τους οποίους κατηγορείται ,τότε θα πρέπει να απαγορευθεί. Η κοινωνική βία και ο εξτρεμισμός δεν θα επιλυθούν με την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο ένα κράτος δικαίου, μια δημοκρατία δεν μπορεί να αποδεχθεί την ύπαρξη ενός κόμματος το οποίο σκοτώνει επικαλούμενο λόγους αντισημιτισμού και ρατσισμού. Διότι εάν αποδειχθεί αυτό, τότε η δημοκρατία θα βρίσκεται σε κίνδυνο».

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό της Ελλάδας που λέει ότι βρισκόμαστε στο τέλος της διαδρομής τόνισε πως αυτό δεν ισχύει και θα πρέπει να πείσει γι αυτό τη Γερμανία.

Για τη δική του διαδρομή είπε ότι στις ευρωεκλογές του 2014 δεν θα είναι υποψήφιος. «Του χρόνου θα κλείσω τα 69 χρόνια, είμαι 20 χρόνια ευρωβουλευτής και θέλω να έρθουν άλλοι νεότεροι», επισήμανε. Πρόσθεσε πως θα παραμείνει ενεργός στα ΜΜΕ και το καλοκαίρι του 2014 θα ετοιμάσει στη Βραζιλία ένα ντοκιμαντέρ για το Μουντιάλ.

Η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων, Ρεβέκκα Χαρμς, σημείωσε πως υπάρχει μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη όσον αφορά την κ. Μέρκελ. «Δεν μπορεί να λειτουργεί μόνη της. Αυτή τη στιγμή είναι σημαντική στη Γερμανία, όμως τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, δεν θα μπορεί να κρύβεται πίσω από το φιλελεύθερο κόμμα», παρατήρησε.

Είπε ότι επισκέφθηκε κρατητήρια μεταναστών στην Ελλάδα και το συμπέρασμα της είναι πως «κάτι στραβό υπάρχει στην ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο».

Τάχθηκε, επίσης, κατά της εξόρυξης του χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Οι δύο συμπρόεδροι της Ομάδας των Πράσινων πραγματοποιούν περιοδεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, ενόψει των ευρωεκλογών του 2014. Οι κ.κ. Χρυσόγελος και Τρεμόπουλος τόνισαν πως το προεκλογικό τους σύνθημα είναι: «Εμείς είμαστε η Ευρώπη. Θέλουμε μια διαφορετική Ευρώπη για μια διαφορετική Ελλάδα». Το Νοέμβριο θα γίνει στην Αθήνα ντιμπέϊτ των υποψηφίων για τη θέση των δύο συμπροέδρων της Ομάδας Ευρωβουλευτών των Πράσινων και οι Οικολόγοι Πράσινοι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα της Ρεβέκκας Χαρμς.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και μαζί με τη Ρεβέκκα Χαρμς μιλάνε απόψε σε εκδήλωση στην Αποθήκη Δ΄ του λιμανιού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By