Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ντράγκι: Ανάκαμψη μέχρι το τέλος του 2013

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπερασπίστηκε την πολιτική ενάντια στη λιτότητα και ζήτησε από τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Mario_DraghiΤην άποψη ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης μέχρι το τέλος του έτους υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο της ομιλίας που έδωσε στη Διεθνή Νομισματική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη.

Βασικό στοιχείο για την ανάκαμψη αυτή, όπως σημείωσε ο κ. Ντράγκι, είναι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η Τράπεζα, όπως η μείωση των επιτοκίων τον Μάιο, υπογραμμίζοντας πως θα μπορούσε να κάνει ξανά μια παρόμοια κίνηση αν καταστεί απαραίτητο.

«Η οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ παραμένει δύσκολη αλλά υπάρχουν ορισμένα σημάδια πιθανής σταθεροποίησης και το βασικό μας σενάριο εξακολουθεί να είναι αυτό της σταδιακής ανάκαμψης που θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Ντράγκι, σημειώνοντας ότι οι απειλές της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να καθησυχαστούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, από τις οποίες «το σύνολο των οικονομικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών, των τραπεζών και των νοικοκυριών, επωφελούνταν».

Παράλληλα, ο Ντράγκι κάλεσε τις κυβερνήσεις να τηρήσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεών τους. «Προκειμένου να εμπνέουν την εμπιστοσύνη, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να εμμείνουν στη μεταρρυθμιστική τους ατζέντα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. «Στην πραγματικότητα λίγα θα είναι τα οφέλη από μια χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής σήμερα εάν κάτι τέτοιο δημιουργήσει προσδοκίες στις αγορές και καταστήσει αναγκαία την επιπλέον ενίσχυση αύριο» κατέληξε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By