Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ντράγκι: «Η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη παραμένει δύσκολη»

«Η κατάσταση όσον αφορά στον πληθωρισμό της ευρωζώνης γίνεται όλο και πιο δύσκολη»

Press conference of the European Central Bank

«Η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη παραμένει δύσκολη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι υποσχόμενος νέες κινήσεις για την αντιμετώπιση των αποπληθωριστικών πιέσεων. Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως «η δυναμική ανάπτυξης στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη» και τόνισε πως «η κατάσταση όσον αφορά στον πληθωρισμό της ευρωζώνης γίνει όλο και πιο δύσκολη».

«Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ευθύνες μας. Θα κάνουμε ότι πρέπει για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό το ταχύτερο δυνατόν όπως απαιτεί και η εντολή που έχουμε για σταθερότητα των τιμών» υποσχέθηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Τώρα πια, η στάση μας στη νομισματική πολιτική καθορίζεται από το μέγεθος και τη σύνθεση του ισολογισμού μας».

Σημειώνεται πως στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να υιοθετήσει και άλλα αντιστυμβατικά μέτρα. Τώρα γίνεται πιο σαφής. «Εάν στην παρούσα τροχιά, η πολιτική μας δεν είναι αρκετά αποτελεσματική για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ή εάν υπάρξουν νέοι κίνδυνοι στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, τότε θα ενισχύσουμε τις πιέσεις και θα διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τα κανάλια με τα οποία παρεμβαίνουμε, αλλάζοντας αναλόγως το μέγεθος, το ρυθμό και τη σύνθεση των αγορών τίτλων».

Όπως επεσήμανε άλλωστε, ο κίνδυνος για την ευρωζώνη είναι ορατός. «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην εμπεδωθεί ο χαμηλός πληθωρισμός στην οικονομία με τρόπο που θα επιδεινώσει περαιτέρω την οικονομική κατάσταση και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Θέλω να επικεντρωθώ στον κίνδυνο ότι μία παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμό».

By