Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ντράγκι: Στόχος ο ισολογισμός της ΕΚΤ να φτάσει στα επίπεδα του 2012

Δέσμευση του Δ.Σ. για λήψη περαιτέρω μέτρων, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν

mario dragki

Τη δέσμευση του Δ.Σ. της ΕΚΤ για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν, επανέλαβε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, καθώς υπάρχουν σημαντικές και αυξανόμενες διαφορές στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι, σε συνέχεια των αποφάσεων της 2 Οκτωβρίου 2014, ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα η αγορά καλυμμένων ομολογιών στο πλαίσιο του νέου προγράμματος. Επιπλέον, θα ξεκινήσει σύντομα η αγορά εγγυημένων τίτλων ιδιωτικού τομέα (ABS). Τα προγράμματα θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο έτη.

Μαζί με την σειρά των πράξεων στοχευμένης μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης που θα διενεργηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα έχουν σημαντική επίπτωση στον ισολογισμό της ΕΚΤ, που αναμένεται να κινηθεί προς τις διαστάσεις που είχε στις αρχές του 2012 (σ.σ. 2,7 τρισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012, σήμερα στα 2,1 τρισ. ευρώ).

Τα μέτρα θα ενισχύσουν τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, θα υποστηρίξουν τη χρηματοδότηση στην Ευρωζώνη, θα διευκολύνουν την παροχή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία και δημιουργήσουν θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλες αγορές, σημείωσε ο κ. Ντράγκι. Η διευκολυντική νομισματική πολιτική θα στηρίξει, ακόμη, τη σταθεροποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το στόχο της ΕΚΤ για επίτευξη ρυθμών πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2%.

Ο κ. Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά και διαρκώς την καταλληλότητα της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Σε περίπτωση που καταστεί αναγκαία η περαιτέρω δράση, λόγω της υπερβολικά παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού, το Δ.Σ. έχει αποφασίσει ομόφωνα τη χρήση πρόσθετων μη συμβατικών μέσων.

Σχετικά με τις επιδόσεις της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο Ντράγκι ανέφερε ότι οι συνεχείς βελτιώσεις των χρηματοοικονομικών συνθηκών, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας έχουν παράσχει σημαντική στήριξη στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα. Από την άλλη μεριά, η ανάκαμψη είναι πιθανό να συνεχίσει να επηρεάζεται αρνητικά από την υψηλή ανεργία, τη σημαντική πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής, καθώς και τις απαραίτητες προσαρμογές των ισολογισμών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι καθοδικοί. Συγκεκριμένα, η εξασθένηση της δυναμικής της ανάπτυξης, μαζί με τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους, θα μπορούσαν να πλήξουν την εμπιστοσύνη και, συγκεκριμένα, τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ακόμη, η ανεπαρκής πρόοδος στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη της Ευρωζώνης αποτελεί βασικό κίνδυνο για τις προοπτικές της οικονομίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τους κινδύνους για τις προοπτικές και την εξέλιξη των τιμών μεσοπρόθεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα επικεντρωθεί στις γεωπολιτικές εξελίξεις, στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας, καθώς και τη μετακύλιση των μέτρων νομισματικής μας πολιτικής.

By