Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

«Ντρίπλα» Sintez για την ΔΕΠΑ

depa_logo2Σε αναζήτηση συνεταίρου για την υποβολή κοινής προσφοράς για την απόκτηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ βρίσκεται ο ρωσικός κολοσσός Sintez Group. Η ρωσική εταιρεία, προχωρά σε κίνηση τακτικής, θορυβημένη από τις έντονες αντιδράσεις, κυρίως αμερικανικών κύκλων, οι οποίοι δεν θέλουν να δουν να μονοπωλείται από τους Ρώσους μια ακόμα αγορά φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Του Νίκου Φιλιππίδη

Όπως προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της, Andrey Korolev «ενδιαφερόμαστε να συνεργαστούμε με εταιρείες που μπορούν να προσθέσουν αξία με κάποιο τρόπο. Ορισμένες έχουν εμπειρία στη λειτουργία δικτύων διανομής φυσικού αερίου και εμπορίας, ορισμένες είναι πάροχοι, άλλες διαθέτουν τεχνολογία ή χρηματοδότηση».

Στις επιλέξιμες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται οι ιταλικές Eni SpA (E) και Edison SA (EDN.WA) και η ισπανική Enagas SA (ENG.MC), όπως αναφέρει το Dow Jones.
Η Sintez, η οποία ελέγχεται από τον μεγιστάνα Leonid Lebedev, έχει υποβάλει σύμφωνα με πληροφορίες την υψηλότερη προσφορά για τον ελληνικό διαγωνισμό, με το τίμημα να αγγίζει το 1,9 δις. ευρώ.

Έλληνας αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο τόνισε ότι «θα θέλαμε και άλλες εταιρείες να είχαν την ευκαιρία, κυρίως από την Ευρώπη, να συμμετάσχουν σε μια κοινοπραξία αλλά η διαδικασία για τις ιδιωτικοποιήσεις δεν λαμβάνει υπόψη την πολιτική διάσταση. Όποιος καταθέσει την υψηλότερη προσφορά θα κερδίσει τον διαγωνισμό».

Ο Korolev δηλώνει, επίσης, ότι η Sintez βλέπει την Ελλάδα σαν ένα πιθανό κόμβο για τη μεταφορά αερίου. Η Sintez έχει καταθέσει προσφορά και για τη ΔΕΣΦΑ και θα επένδυε 3 δισ. δολ. στις εταιρείες, όπως δήλωσε.

[space size=»20″]

By