Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νόμιμο το σχέδιο ανάπτυξης της Κασσιώπης στην Κέρκυρα

Το προεδρικό διάταγμα δεν προσκρούει με τις Διεθνείς Συνθήκες

sumvoulio tis epikrateias-ste

Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές έξι κατοίκων της Κασσιώπης Κέρκυρας, οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος που επέτρεπε την ανάπτυξη του χώρου της
Κασσιώπης Κέρκυρας, με αιτιολογικό την πρόκληση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Οι σύμβουλοι επικρατείας αποφάνθηκαν ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν προσκρούει την διεθνή, Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, ενώ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων.

Η επίμαχη έκταση η οποία έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχεται περίπου στα 447 στρέμματα, βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός ορίων οικισμού και εκτός γενικού πολεοδομικού σχεδίου, ενώ σε τμήμα της έκτασης, 7,2 περίπου στρεμμάτων υπάρχει ναυτικό οχυρό.

Όπως είναι γνωστό στην περιοχή της Κασσιώπης πρόκειται να δημιουργηθούν παραθεριστικοί και τουριστικοί χώροι, να ανεγερθούν ξενοδοχεία, παραθεριστικές κατοικίες, να κατασκευαστούν μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών, ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις γκολφ, γήπεδα, γυμναστήρια, εμπορικά καταστήματα, κέντρα αναζωογόνησης (spa), χώροι συνάθροισης κοινού (κινηματογράφοι, θέατρα, κ.λπ.), ακίνητα μικτών χρήσεων, κ.ά. Συνολικά θα ανεγερθούν κτίρια 36.400 τετραγωνικών μέτρων.

Στην προσφυγή τους οι κάτοικοι επικαλέστηκαν κατά κανόνα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι ότι η περιοχή της «Βρωμολίμνης» είναι τόπος που συχνάζει το θηλαστικό ενυδρίδα ή βίδα το οποίο προστατεύεται από πολλές διεθνείς συνθήκες (Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής, κ.λ.π.) και ότι η επίμαχη έκταση συνιστά «οικολογικό διάδρομο», αλλά είναι και οικότοπος.

Τελικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε η περιοχή της Κασσιώπης δεν έχει υπαχθεί στο δίκτυο προστασίας NATURA, αλλά και το επίμαχο προεδρικό διάταγμα δεν προσκρούει στην Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, στην Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης, την Ελληνική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του τοπίου.

By