Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΥΠΑΝ: Tαχύτεροι ρυθμοί στην επιστροφή ΦΠΑ προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης  Ν. Μηταράκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους των Ελλήνων εξαγωγέων

mitarakis650_231013

Οι εξαγωγές συνεχίζουν να μας δίνουν θετικά νέα καταγράφοντας νέα αύξηση 5% στο 9μηνο του 2013, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Ωστόσο, διακρίνουμε τον κίνδυνο «κόπωσης», καθώς η ανταγωνιστικότητα των τιμών μας επηρεάζεται από την αυξημένη φορολόγηση των επιχειρήσεων, και το υψηλό κόστος χρήματος και ενέργειας. Γι΄ αυτό και η επιστροφή του ΦΠΑ προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με ρυθμούς ακόμα ταχύτερους είναι κρίσιμη για τη ρευστότητα, τη βιωσιμότητα και την επιτυχία τους».

Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν. Μηταράκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους των Ελλήνων εξαγωγέων στο πλαίσιο της διαρκούς επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο.

Υπό την προεδρία του υφυπουργού πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, η 7η συνεδρίαση της Μικτής Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας, με κύριο θέμα τις θέσεις της Ελλάδας στην Υπουργική Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ινδονησία.

Αμέσως μετά συνεδρίασε, υπό την προεδρία του κ. Μηταράκη, η Ομάδα Υποστήριξης της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας. Μέλη της Ομάδας Υποστήριξης έχουν οριστεί οι εκπρόσωποι των Οργανισμών: Invest in Greece, Ο.Π.Ε, Ο.Α.Ε.Π., του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχάνων (Σ.Ε.Β.), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (Σ.Ε.Β.Ε.) της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (Κ.Ε.Ε.Ε.) και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών Κ.Ε.Π.Ε.

Ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε τη Συντονιστική Επιτροπή Εξωστρέφειας ότι την προσεχή Δευτέρα θα μεταβεί στην Ινδονησία για την 9η Υπουργική Σύνοδο του ΠΟΕ, με κυρίαρχη ατζέντα, θέματα γεωργίας και αγροτικών προϊόντων, τη διευκόλυνση του διαμετακομιστικού εμπορίου και θέματα ενίσχυσης των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο υφυπουργός, πρόκειται για σύνοδο στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 150 Κράτη, με αντικείμενο το Παγκόσμιο Εμπόριο.

Στο συγκεκριμένο Οργανισμό, βάσει της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύεται, στη βάση των οδηγιών που λαμβάνει από τα κράτη- μέλη. Για τον λόγο αυτόν το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ θα συνεδριάζει στην Ινδονησία, προκειμένου να δίνει οδηγίες και να αξιολογεί διαρκώς τις εξελίξεις. Πρόκειται για ειδική εξαίρεση στους Κανονισμούς της ΕΕ, λόγω της κρισιμότητας της Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, η χώρα μας θα συμμετάσχει με μια ιδιαίτερα ολιγομελή αποστολή, σε σχέση με τα άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της γεωργίας και των αγροτικών προϊόντων, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της ποιότητας και της διατροφικής αξίας των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και των Προϊόντων Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων. «Όπως γνωρίζετε, τα προϊόντα αυτά προστατεύονται μόνο εντός των ορίων της ΕΕ από το 2006. Εμείς, μαζί με άλλες χώρες, που συμμερίζονται την ανάγκη οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να γνωρίζουν τι καταναλώνουν, θα επιχειρήσουμε την προστασία αυτή να τη διευρύνουμε και εκτός ΕΕ. Τέτοια προϊόντα είναι η φέτα, το λάδι, οι ελιές κλπ, προϊόντα για τα οποία δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία» σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Ως προς την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων υπενθύμισε ότι προς τον παρόν σε διεθνές επίπεδο δεν υπάρχει η αυξημένη προστασία που απολαμβάνουν εντός της ΕΕ. Και αυτό γιατί η πρωτοβουλία της ΕΕ και άλλων 110 συμβαλλόμενων μερών τον Ιούλιο του 2008 για αυξημένη προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και των προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, προσέκρουσε στην αντίδραση αντίθετης ομάδας κρατών- μελών (μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία κλπ), οι οποίες σε διεθνές επίπεδο αντιδρούν σφοδρά σε οποιαδήποτε προσπάθεια παροχής αυξημένης προστασίας ΠΟΠ και ΠΓΕ. «Ως εκ τούτου το θέμα παραμένει εκκρεμές εξαιτίας της συνεχιζόμενης στασιμότητας των διαπραγματεύσεων του γύρου της Ντόχα» εξήγησε ο υφυπουργός προσθέτοντας ότι «η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ- Καναδά δημιουργεί ένα θετικό προηγούμενο για εμάς, αφού ο Καναδάς αναγνώρισε 145 προϊόντα ως ΠΟΠ & ΠΓΕ».

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ακόμη: «Για να βοηθήσουμε τον Έλληνα, αλλά αν θέλετε και τον Ευρωπαίο παραγωγό, θα επιδιώξουμε και πιστεύω θα το επιτύχουμε, τα συμφωνηθέντα στον ΠΟΕ να μην επηρεάσουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες μας σε προϊόντα όπως το βαμβάκι. Επίσης, θα προσπαθήσουμε οι αγρότες μας να μην αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τις επιδοτήσεις που παρέχουν οι αναπτυσσόμενες χώρες στους αγρότες τους, στο πλαίσιο προγραμμάτων αποθεματοποίησης τροφίμων».

Στο κεφάλαιο του διαμετακομιστικού εμπορίου, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει η απελευθέρωση των transit διελεύσεων να γίνει μόνο μέσω Διμερών Συμφωνιών, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους τις τοπικές περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές ιδιαιτερότητες. «Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, εξαιτίας των εκτεταμένων διελεύσεων που επιδιώκουν από τον χώρο της Θράκης γειτονικές μας χώρες» είπε ο υφυπουργός.

Ακόμη, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη βοήθεια προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ), όπου θα επιδιώξει η Ελλάδα οι παραχωρήσεις, που θα κάνουμε ως ΕΕ, να διέπονται από το καθεστώς της μέγιστης δυνατής αμοιβαιότητας.

«Παρόλα αυτά, οι εξαιρετικές προσπάθειες των επιχειρηματιών μας συνεχίζουν να συμβάλλουν στην επίτευξη νέων ρεκόρ στις εξαγωγικές επιδόσεις. Αυτές τις προσπάθειες στηρίζουμε με συγκεκριμένους τρόπους και αποτελέσματα» συνέχισε ο υφυπουργός και σημείωσε:

  • Οι 25 δράσεις του Οδικού Χάρτη για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου υλοποιούνται χωρίς αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα, ενώ τα θετικά αποτελέσματά τους ήδη καταγράφονται και αξιοποιούνται από τους εξαγωγείς. Η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία έκθεσή της Doing Business βεβαίωσε ότι ο χρόνος εξαγωγής μειώθηκε κατά 15,8% και το κόστος κατά 6,7%.
  • Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τον νέο Φορέα Εξωστρέφεια «Enterprise Greece». Σύντομα θα συζητηθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι ενόψει της ελληνικής Προεδρίας ο υφυπουργός θα προεδρεύσει του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By