Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Νότια Κορέα: Η τραγωδία του ναυαγίου οδηγεί στο… «βυθό» την κυβέρνηση

Η τραγωδία με το Sewol παραγκώνισε παραδοσιακά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας εφιστώντας ωστόσο την προσοχή στην αποτυχία της κυβέρνησης για την επιβολή των πρότυπων ασφαλείας

Obama: 'North Korea has failed again'

Δοκιμασία για την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας θα αποτελέσουν οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Τετάρτη, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην πρόεδρο της χώρας, Παρκ Γκεούν-χίε για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την τραγωδία με το ναυάγιο του πλοίου Sewol, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 300 άνθρωποι.

Η τραγωδία με το Sewol παραγκώνισε παραδοσιακά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας, όπως η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ανάπτυξη εφιστώντας ωστόσο την προσοχή στην αποτυχία της κυβέρνησης για την επιβολή των πρότυπων ασφαλείας.

«Επειδή δεν πρέπει να ξεχάσουμε την τραγωδία με το Sewol, πιστεύω ότι αυτή η ανίκανη εθνική (κυβέρνηση) θα πρέπει να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης μέσω αυτών των εκλογών», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αν Σέολ-σου.

Τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης έχουν σημειώσει σημαντική πτώση από το 61% στο 46%, μετά την 16η Απριλίου, οπότε και σημειώθηκε η τραγωδία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης φαίνεται πως θα κερδίσουν θέσεις κλειδιά στις δημοτικές αναμετρήσεις στη Σεούλ, τη Ίντσεον και τη Μπουσάν.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία Gallup στα τέλη του Μαΐου φαίνεται ότι τουλάχιστον το 40% των ψηφοφόρων εξακολουθούν να υποστηρίζουν το κυβερνών κόμμα.

Οι εκλογές αυτές αποτελούν την πρώτη αναμέτρηση από τότε που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου η Παρκ.

By