Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ν. Αναστασιάδης: Δεν πρόκειται να φύγουμε από το ευρώ

anastasiadisΑναλγησία εταίρων χαρακτήρισε ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τη συμπεριφορά χωρών του Eurogroup προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κύπρος θα μείνει στο ευρώ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε όσους διαχειρίζονταν την οικονομία και άφησαν την Λαϊκή Τράπεζα να απορροφήσει περισσότερη ρευστότητα από το δάνειο του κράτους να κάνουν αυτοκριτική και διαβεβαίωσε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων θα φθάσει μέχρι τέλους.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι η παραδειγματική συμπεριφορά των Κυπρίων χθες που ίσως αποτελεί εξαίρεση ανά το παγκόσμιο, απέδειξε πως ο Κύπριος έχει και πατριωτισμό, φιλότιμο, πείσμα και πάνω από όλα τη θέληση να ξεπεραστούν τα προβλήματα για να ξαναβγούμε μπροστά.

Όπως μεταδίδει το offsite.com.cy ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε ενότητα και διαβεβαίωσε ότι η καλόπιστη κριτική σε λανθασμένους χειρισμούς ή παραλείψεις της Κυβέρνησης είναι καλοδεχούμενη.

«Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε μετά τις δραματικές ώρες την περασμένη εβδομάδα είναι χωρίς αμφιβολία οδυνηρή», είπε προσθέτοντας ότι «κανένας, μα κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει την αναλγησία εταίρων».

Ο κύπριος πρόεδρος τονίζοντας πως θέλει να είναι ειλικρινής με το λαό, ανέφερε ότι πρωτόγνωρες αξιώσεις οδηγούν, ή υποχρεώνουν την Κύπρο να αποτελέσει ένα πείραμα αμφιβόλου απόδοσης για στόχους που μπορούν να επιτευχθούν με άλλους τρόπους .

Ο Ν. Αναστασιάδης διαμήνυσε ότι πιστεύει ακράδαντα ότι ο λαός μέσα από αυτή τη δοκιμασία, με αποφυγή περαιτέρω μέτρων που οπωσδήποτε θα βάρυναν εκείνους που πάντοτε επιλέγουμε να τιμωρούμε, δηλαδή τη δημοσιοϋπαλληλική τάξη, θα βρει το δρόμο του.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι οι διαδικασίες που δρομολογήθηκαν θα διερευνήσουν μέχρι τέλους, ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες τα όσα έχουν συμβεί σε βάρος του λαού και θα λογοδοτήσουν τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ουδεμία έκπτωση στην απόφαση μας αυτή.

«Δεν πρόκειται να φύγουμε, και το τονίζω, από το Ευρώ», συνέχισε ο κύπριος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι αυτοί που σήμερα μελετούν άλλη λύση, έπρεπε να τη μελετούσαν προ μηνών να την έδιναν στην προηγούμενη Κυβέρνηση και στη σημερινή Κυβέρνηση προκειμένου να αποφεύγαμε αυτά που σήμερα λένε ότι πρέπει να αποφύγουμε.

Λίγο νωρίτερα, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο IIF, είχε χαρακτηρίσει ως πιθανό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.[space size=»30″]

By