Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ν. Ανδρουλάκης: Οι μεταρρυθμίσεις σύμμαχος των μη-προνομιούχων

Παρέμβαση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο της ΓΣΕΕ

androulakispasok«Ο μόνος σύμμαχος των σύγχρονων μη προνομιούχων είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν τη γκρίζα ζώνη μεταξύ κράτους και αγορών, υπηρετώντας το μέλλον του τόπου και το δημόσιο συμφέρον. Πάνω στις θέσεις αυτές οικοδομείται το όραμά μας για το νέο μοντέλο κοινωνικής πολιτικής». Αυτή την επισήμανση έκανε παρεμβαίνοντας στις εργασίες του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ ο νεοεκλεγείς γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Αναφερόμενος στο θέμα του μνημονίου σημείωσε οτι  «η του μνημονίου ουσιαστικά αποτέλεσε έναν ιστορικό συμβιβασμό. Έναν ιστορικό συμβιβασμό της Κεντροαριστεράς της ευθύνης, προκειμένου να μη σταματήσει η οικονομική ζωή της χώρας.». Επιπρόσθετα τόνισε πως «ο διαχωρισμός αντιμνημονιακών και μνημονιακών δυνάμεων μας ακολουθεί έκτοτε. Οι πρώτοι βάπτιζαν λαϊκό κάθε συντεχνιακό και λαϊκίστικο συμφέρον και οι δεύτεροι βάπτιζαν λαϊκίστικο και συντεχνιακό κάθε πραγματικό λαϊκό αίτημα, κάθε πραγματική ανάγκη του λαού.». Κάνοντας κριτική στην μέχρι τώρα πορεία του κόμματος του σημείωσε ότι «οι δικές μας ευθύνες ως ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο επειδή αναλάβαμε μόνοι μας να στηρίξουμε τη χώρα. Είναι γεγονός πως υπερεκτιμήσαμε τις δυνάμεις μας και υποτιμήσαμε τις επιπτώσεις της κρίσης.».

Συνέχισε λέγοντας πως  «σήμερα χρειάζεται το πολιτικό σύστημα και το συνδικαλιστικό κίνημα να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Να επανακοινωνικοποιηθούν από την αρχή. Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας στις ίδιες τις δομές του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να αποκτήσει ξανά μαζικότητα. Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων στη ρύθμιση των ζητημάτων της αγοράς εργασίας. Πιστεύουμε στην ικανότητα που έχουν οι μαζικοί κοινωνικοί φορείς να διεκδικούν και να διαμορφώνουν καταστάσεις».

Τέλος αναφέρθηκε στην δημοσιονομική πειθαρχία λέγοντας πως «προϋποθέτει μεγάλη προσπάθεια από τον πολιτικό κόσμο και στήριξη του σ’ επιστημονικές προτάσεις ώστε να γίνεται εκείνη η περιστολή δαπανών που αφορά αντικοινωνικές σπατάλες. Η λιτότητα είναι η εύκολη λύση, η οποία φορτώνει όλα τα βάρη για την περιστολή δαπανών στους ώμους των παραγωγικών στρωμάτων».[space size=»10″]

By