Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ν.Αφρική: Οι εργάτες των ορυχείων πλατίνας επιστρέφουν στις εργασίες τους

Οι εργάτες, μερικοί τυλιγμένοι με κουβέρτες για να αντιμετωπίσουν το κρύο του χειμωνιάτικου πρωινού, έκαναν ουρά έξω από τις πύλες της μονάδας επεξεργασίας της Μαρικανά

southafrica-miners

Χιλιάδες νοτιοαφρικανοί εργάτες ορυχείων επέστρεψαν σήμερα στις επιχειρήσεις της εταιρείας παραγωγής πλατίνας Lonmin στην πόλη Μαρικανά αφού χθες υπογράφηκαν μισθολογικές συμφωνίες με τις οποίες τερματίσθηκε μια απεργία που διήρκεσε πέντε μήνες και ήταν η μακρότερη και πιο ζημιογόνα στην ιστορία της χώρας.

Οι εργάτες, μερικοί τυλιγμένοι με κουβέρτες για να αντιμετωπίσουν το κρύο του χειμωνιάτικου πρωινού, έκαναν ουρά έξω από τις πύλες της μονάδας επεξεργασίας της Μαρικανά. Πρόκειται να υποβληθούν σε ιατρικούς και άλλους ελέγχους πριν κατέβουν στις στοές για να ξαναρχίσουν την παραγωγή.

Οι εργάτες επέστρεψαν επίσης στα ορυχεία της εταιρείας Anglo American Platinum, τα οποία είχαν πληγεί επίσης από μια απεργία της Ένωσης Εργαζομένων στα Ορυχεία και τις Κατασκευές (AMCU), έγινε γνωστό από συνδικαλιστική πηγή.

Οι εργάτες αναμένεται επίσης να επιστρέψουν και στα ορυχεία που διαχειρίζεται η Impala Platinum.»Επιστρέφουμε στη δουλειά κι αυτό είναι καλό», είπε ένας εργάτης.

Θα χρειασθούν μήνες για να αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγή, καθώς η διαδικασία για την επαναλειτουργία των ορυχείων, η οποία θα περιλάβει εκτεταμένους ελέγχους ασφαλείας, θα απαιτήσει κάποιο χρόνο μετά την παρατεταμένη διακοπή της λειτουργίας, η οποία κόστισε στις εταιρείες πάνω από 24 δισεκ. ραντ (2,25 δισεκ. δολάρια) σε απολεσθέν εισόδημα.

Όταν άρχισε την απεργία τον Ιανουάριο, η AMCU είχε αρχικά ζητήσει να υπερδιπλασιασθεί αμέσως ο βασικός μισθός των εργατών ορυχείων ώστε να φθάσει τα 12.500 ραντ το μήνα.Στο τέλος τα μέλη της συμβιβάσθηκαν με αυξήσεις περίπου 20% σε ετήσια βάση.

By