Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ν. Δένδιας: Δεν χρησιμοποιήθηκαν όπλα με λαστιχένιες σφαίρες

ekam-prosoxi-xrisimopoioun-opla-pou-rixnoun-plastikes-sfaires-1-315x236

Σε διάψευση της χρήσης όπλου Manurhin MR-35 “Punch Gun” προχώρησε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη  Νίκος Δένδιας, μέσω εγγράφου του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή κατόπιν ερώτησης 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις φωτογραφίες από την επιχείρηση ανακατάληψης της «βίλας Αμαλία» και των γραφείων της ΔΗΜΑΡ από ομάδα των ΕΚΑΜ.

Συγκεκριμένα αναφέρει, «δεν έχει γίνει, έως 6 Φεβρουαρίου 2013, χρήση όπλων τύπου Manuhrin κατά τη διάρκεια συναθροίσεων- συγκεντρώσεων, όπως αυτές ορίζονται από το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία».

Σε απάντηση της θέσης των βουλευτών του Σύριζα, πως η χρήση τέτοιων έναντι διαδηλωτών είναι αδικαιολόγητη και ακυρώνει έμπρακτα τα συνταγματικά δικαιώματα του συνέρχεσθαι, παραθέτει την γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία αναφέρει πως «κατά την περίπτωση που κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ή πορείας τελούνται από μερίδα συμμετεχόντων εγκλήματα και μάλιστα με τη χρήση όπλων, όπως είναι οι βόμβες μολότωφ, πέτρες, σφεντόνες, ξύλα κλπ, τα αστυνομικά όργανα που παρίστανται έχουν, εκ του Συντάγματος και του ν. 2800/2000, καθήκον και ευθύνη να λάβουν τα απαιτούμενα και ενδεδειγμένα κατά περίπτωση μέτρα τάξεως».

 

By