Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Χριστοδουλίδης: Υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, μετά τις εκλογές στην Τουρκία αυτό αναμένεται να διαφανεί καλύτερα

xristodoulidis-cyprus

Την εκτίμηση ότι υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό ως αποτέλεσμα του νέου αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου διατύπωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, μετά τις εκλογές στην Τουρκία αυτό αναμένεται να διαφανεί καλύτερα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος σχολίαζε στο ΡΙΚ την δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι υπάρχουν διαφορές στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την εισβολή των Ρώσων στην Κριμαία, παρέπεμψε στις δηλώσεις του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, που αντιπροσωπεύουν, όπως είπε, τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντ. Έρογλου συζητήθηκαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η μεθοδολογία που θα διέπει ενδεχόμενη τρίτη φάση των συνομιλιών.

Η συζήτηση, είπε, θα συνεχιστεί σε επίπεδο διαπραγματευτών με στόχο να επιτευχθεί κάποια συμφωνία, πριν από την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στις δύο Σεπτεμβρίου.

Για την ελληνοκυπριακή πλευρά, σημείωσε ο εκπρόσωπος, η συμφωνία επί της μεθοδολογίας είναι καθοριστικής σημασίας και η θέση αυτή αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και τα διάφορα κράτη που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τόνισε παράλληλα ότι σε πολλά θέματα η πρώτη αντίδραση του Ντερβίς Έρογλου είναι αρνητική αλλά -με σωστή επιχειρηματολογία- η Λευκωσία πέτυχε να υποβληθούν προτάσεις επί όλων των θεμελιωδών θεμάτων.

By