Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ξανά «ταβάνι» για την Barbie και μια ιστορία από το ’92

Πίσω στο θρόνο της η ιστορική κούκλα της Mattel

0d9fcbb5-d6ef-4e5d-8dfc-f53dfe4e9370_IMG_9385

Μετά από 4 συνεχόμενα τρίμηνα υποχώρησης στις πωλήσεις, η Barbie επανέρχεται δυναμικά εν όψει των αγορών των Χριστουγέννων, καθώς είναι το παιχνίδι με τις περισσότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Panjiva, η οποία μετρά τις εισαγωγές παιχνιδιών στις ΗΠΑ, η Barbara Millicent Roberts -όπως είναι το πλήρες όνομα της κούκλας- είναι στην πρώτη θέση πωλήσεων για το χρονικό διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου, περίοδος όπου τα καταστήματα συσσωρεύουν τα παιχνίδια για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ο σχετικός πίνακας δείχνει ότι η αειθαλείς κούκλα έγραψε άνοδο 6,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2012.

Year’s hottest toy may be a 54-year-old woman - MarketWatch

Οι αντιδράσεις από το 1992

Από το 1959 που η Barbie έκανε «πρεμιέρα» στα καταστήματα, έχει καταφέρει να αντιπροσωπεύσει 40 εθνικότητες και 130 επαγγέλματα, από εκπαιδεύτρια δελφινιών μέχρι εξερευνήτρια στον Άρη! Πάντως έχει προκαλέσει αρκετές φορές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, για το αν λειτουργεί ως μοντέλο κατά του γυναικείου φύλλου, προάγοντας την εικόνα της «γλάστρας».

Χαρακτηριστικό του τελευταίου, είναι ο ντόρος που είχε ξεσπάσει το 1992, όταν και η Teen Talk Barbie είχε κυκλοφορήσει με τη φράση «Τα μαθηματικά είναι πολύ δύσκολα». Η κατασκευάστρια Matel είχε αποσύρει το εν λόγω μοντέλο, μετά από έντονα παράπονα που είχε εκφράσει η Αμερικανική Ομοσπονδίας Γυναικών στα Πανεπιστήμια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By