Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξεκάθαρο όχι της κυπριακής κυβέρνησης για «κούρεμα καταθέσεων»

     Δεν συζητάμε τέτοιο ενδεχόμενο διαμηνύουν στην Τρόϊκα

 

Δεν υπάρχει όπως φαίνεται σύγκλιση απόψεων μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας σε ότι αφορά το θέμα για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.Αυτό δείχνουν και οι δηλώσεις που έγιναν από τον υπουργό Οικονομικών αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με το κλιμάκιο υψηλού επιπέδου της τρόικας, παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

euromoneyΌπως εξήγησε ο κ. Σαρρής, η κυπριακή Κυβέρνηση δεν συζητά θέμα κουρέματος καταθέσεων, θέση την οποία επανέλαβε και στους επικεφαλής της Τρόικας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αφήνοντας έτσι να νοηθεί πως η συζήτηση επί της ουσίας αναλώθηκε στο θέμα αυτό λέγοντας λέγοντας παράλληλα ότι η Τρόικα συλλογικά έχει όρους εντολής με διάφορους τρόπους που στοχεύουν να καταστήσουν το δημόσιο χρέος διαχειρίσιμο.

Είπε ακόμη ότι το μοντέλο ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους του ΥΠΟΙΚ έχει διαφορές από το αντίστοιχο της Τρόικας, χωρίς ωστόσο να δώσει αριθμούς.

«Οποιαδήποτε συζήτηση για κουρέματα ή άλλες επιβουλές πάνω στις καταθέσεις των τραπεζών είναι εκτός συζήτησης», είπε απαντώντας σε ερώτηση για τις κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας.

Εξάλλου, ο κ. Σαρρής απέρριψε κάθε συζήτηση για τροποποίηση του φορολογικού καθεστώτος της Κύπρου, λέγοντας ότι είχε εξηγήσει σε Γερμανούς βουλευτές ότι επεξεργάζονται εναλλακτικές προτάσεις που, όπως διευκρίνισε, δεν περιλαμβάνουν νέα μέτρα.

«Έγινε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Από τη δική μας πλευρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητά της Κυβέρνησής να προχωρήσει με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό στην ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης. Ταυτόχρονα επανέλαβε στους εκπροσώπους της Τρόικας ποια είναι εκείνα τα θέματα τα οποία είναι εκτός συζήτησης», ανέφερες στις δηλώσεις του ο κ. Σαρρής.

Οι εκπρόσωποι της Τρόικας Μάαρτεν Φέρβεϊ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέλιας Βελκουλέσκου εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ισαμπέλ φον Κέπεν Μέρτες, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναχώρησαν από το Προεδρικό χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) χαιρέτισε σήμερα «τη σαφή και κατηγορηματική θέση» Κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων ότι δεν υπάρχει θέμα «κουρέματος» των καταθέσεων.

«Η προσπάθεια ορισμένων κομμάτων, δυστυχώς, εντός του χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βλάψουν την κυπριακή οικονομία, είτε διατηρώντας είτε ακόμη αναπαράγοντας το θέμα, είναι περισσότερο από προφανής», αναφέρει σε ανακοίνωση ο CIPA.

Αναφέρει επίσης ότι το γεγονός πως «διατηρούν τη συγκεκριμένη στάση, όταν γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα είναι ανησυχητική, όχι μόνο επειδή αυτό στερείται νομικής βάσης και οικονομικών επιχειρημάτων, αλλά επειδή βάζει σε κίνδυνο το σύνολο του ευρωπαϊκού οικονομικού οικοδομήματος».

Πηγή: Offside.com.cy[space size=»30″]

By