Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ξεκίνησε η δίκη για τις ταραχες στην Πλατεία Ταξίμ

Το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε τον Μάιο του 2013 με την κινητοποίηση ολιγάριθμης ομάδας οικολόγων κατά της καταστροφής του Πάρκου Γκεζί

tourkiaΞεκίνησε σήμερα η δίκη των κατηγορούμενων ως αρχηγών του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από έναν χρόνο ενώπιον δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Μέλη του κινήματος Ταξίμ Αλληλεγγύη, οι κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους αρχιτέκτονες και γιατροί, κατηγορούνται για την οργάνωση και τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις. Οι κατηγορίες επισύρουν ποινές μέχρι και 30 ετών κάθειρξης.

Πριν από την είσοδό τους στην αίθουσα, περί τα εκατό μέλη του κινήματος στο οποίο συμμετέχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνδικάτα και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστικό μέγαρο για να κάνουν ανακοίνωση στον Τύπο.

«Αυτή η δίκη θα είναι μία κηλίδα στην ιστορία της χώρας. Πρόκειται για μία δίκη της ντροπής, είναι σχεδόν σκάνδαλο. Σήμερα δικάζονται η ελευθερία, η δημοκρατία και η ειρήνη. Αλλά κανείς δεν θα μπορέσει να μας εμποδίσει να συν τρέξουμε τους φίλους μας στο δρόμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναγνώσθηκε από εκπρόσωπο της τουρκικής ιατρικής ένωσης.

Το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε τον Μάιο του 2013 με την κινητοποίηση ολιγάριθμης ομάδας οικολόγων κατά της καταστροφής του Πάρκου Γκεζί, που περιλαμβανόταν σε χωροταξικό σχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν.

Έπειτα από τη βίαιη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στις 31 Μαΐου, η εκδήλωση αυτή διαμαρτυρίας μετατράπηκε σε κίνημα συνολικής πολιτικής αμφισβήτησης με στόχο τις αυταρχικές εκτροπές του καθεστώτος Ερντογάν.

Επί τρεις εβδομάδες, 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν σκληρά τις εκδηλώσεις του κινήματος διαμαρτυρίας. Ο απολογισμός της καταστολής ήταν τουλάχιστον 8 νεκροί, περισσότεροι από 8.000 τραυματίες και χιλιάδες συλλήψεις.

By