Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Άρχισε η ετήσια γιορτή μπίρας με φόντο τις γερμανικές εκλογές

 Η γιορτή είναι η εκατοστή ογδοηκοστή αφότου είχε γίνει για πρώτη φορά το 1810

beerA

Οι τέντες στη γιγάντια πλατεία κοντά στο κέντρο του Μονάχου όπου άρχισε σήμερα το 180ό Oktoberfest, η παραδοσιακή ετήσια γιορτή της μπίρας, ήταν ήδη γεμάτες ανυπόμονους πότες ώρες πριν ο δήμαρχος της πόλης, Κρίστιαν Ούντε, κάνει τα επίσημα εγκαίνια, χτυπώντας με μια ξυλόσφυρα τριών κιλών μια βρύση για ν” ανοίξει το πρώτο βαρέλι.

Ο Ούντε, φορώντας ένα βαυαρικό κοντό δερμάτινο παντελόνι και μια πράσινη ποδιά, χοροστάτησε σ” αυτή την παραδοσιακή τελετή το μεσημέρι, κι αφού μπήκε η βρύση πρόσφερε ποτήρια με μπίρα στους επίτιμους προσκεκλημένους. Πλάι του ήταν ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ.

Ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος προειδοποίησε τους επισκέπτες να μην το παρακάνουν με το ποτό.

Το Oktoberfest, το οποίο πρόκειται να διαρκέσει ως την 6η Οκτωβρίου, αναμένεται να προσελκύσει 6 εκατ. επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η γιορτή είναι η εκατοστή ογδοηκοστή αφότου είχε γίνει για πρώτη φορά το 1810, με μια ιπποδρομία για να διασκεδάσει το κοινό προς τιμή των τότε βαυαρικών βασιλικών γάμων.

Υπήρξαν πολλές χρονιές που το Oktoberfest δεν έγινε: λόγω δύο επιδημιών χολέρας, μιας εισβολής του Ναπολέοντα στη Βαυαρία, της κρίσης του υπερπληθωρισμού της δεκαετίας του 1920—και δύο παγκόσμιων πολέμων.

Παρότι η γιορτή άρχισε την παραμονή των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών, ο δήμαρχος του Μονάχου κι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του κρατιδίου επέλεξαν να αφήσουν την πολιτική εκτός της τελετής.

«Σήμερα τα ξεχνάμε όλα, είναι γιορτή», είπε η συνταξιούχος νοσοκόμα Γκαμπριέλε Βαν, 65 ετών, από το Ζάαρλαντ, που παραδέχθηκε ότι της αρέσει η ατμόσφαιρα και για αυτό πήγε, παρότι δεν πίνει. «Δεν μιλάμε για πολιτική, Την πολιτική την αφήνουμε για αύριο, για την ψηφοφορία».

Ο 17χρονος Μαξιμίλιαν Μπίσινγκερ, από ένα προάστιο του Μονάχου, δήλωσε ότι του προκαλεί κατάπληξη το πόσοι πολλοί δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την πολιτική, μερικές ώρες μόλις πριν από την έναρξη της κρίσιμης εκλογικής μάχης. «Οι πολιτικοί έρχονται, θέλουν να τους βλέπουν εδώ, θέλουν να φαίνεται ότι είναι κοντά στο λαό. Αλλά ο κόσμος δεν νοιάζεται. Ήρθε εδώ για την μπίρα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By