Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησε η καταστροφή των χημικών της Συρίας

Η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες το Νοέμβριο και έχει ξεκινήσει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

syria

Η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες το Νοέμβριο και έχει ξεκινήσει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, οι δύο άνδρες ανακοίνωσαν ότι ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν να ασκήσουν πιέσεις στον ΟΗΕ προκειμένου να ορίσει μία ημερομηνία διεξαγωγής της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

«Θα ζητήσουμε να οριστεί μία ημερομηνία το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Κέρι στους δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Λαβρόφ.

Πρόσθεσε ότι η έναρξη της επιχείρησης καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου είναι μία «καλή αρχή» και με έναν ασυνήθιστα επαινετικό τόνο για τη Δαμασκό δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να πιστωθεί το γεγονός ότι τήρησε τη δέσμευσή της προς το πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ για την καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου.

«Δεν πρόκειται να εγγυηθώ σήμερα για το τι θα συμβεί ύστερα από μήνες, αλλά είναι μία καλή αρχή και πρέπει να χαιρετίζουμε μία καλή αρχή», σχολίασε ο Κέρι. Δήλωσε επίσης ότι  ο επόμενος γύρος συνομιλιών με τη Ρωσία για την πυραυλική άμυνα μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί με το Ιράν.

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η καταστροφή των χημικών έχει ήδη ξεκινήσει. «Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των εβδομάδων από τότε που η Συρία προσχώρησε στη σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων, η Δαμασκός συνεργάζεται άψογα με τους διεθνείς επιθεωρητές», είπε.

Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ, bloomberg.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
By