Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησε η κοινοβουλευτική έρευνα, για τις Τράπεζες στην Κύπρο

Αναζητούνται όσοι έβγαλαν χρήματα από Κύπρο και Ελλάδα. Αίτηση αποστολής στοιχείων από την Βουλή στις Τράπεζες

money5Επιστολές στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη αλλά και στη Διαχειρίστρια της Λαϊκής Άντρη Αντωνίου, αποστέλλονται από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ώστε να δοθούν στοιχεία για τα άτομα που προχώρησαν στην εκροή καταθέσεων από Κύπρο και Ελλάδα.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών που κράτησε πέραν των πέντε ωρών, ο Πρόεδρος της Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «η Επιτροπή εξετάζοντας το θέμα, έχει δημιουργήσει μια εικόνα που χρήζει περισσότερης πληροφόρησης και σε βάθος από την Κυβέρνηση αλλά και ταυτόχρονα διερεύνησης κατά πόσον η Κυβέρνηση ήταν πληροφορημένη – και η προηγούμενη και η τωρινή – για πολλά πράγματα τα οποία ήταν σημαντικά και δημιούργησαν το πρόβλημα στο τραπεζιτικό σύστημα και ιδιαίτερα στην Λαϊκή».

Σε αυτό το στάδιο, σημείωσε, για να γίνει σωστά η δουλειά μας δεν πρέπει να πούμε περισσότερα ούτε να υποσχεθούμε τίποτα πέραν του ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε την πραγματική αλήθεια έστω και εκ των υστέρων.

Με την επιστολή προς το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η Επιτροπή Θεσμών ζητά όπως τεθεί  ο κατάλογος των προσώπων που έχουν μεταφέρει χρήματα εκτός Κύπρου τη χρονική περίοδο πριν τις 15 Μαρτίου.

Ο Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Γιάννης Δανιηλίδης, ερωτούμενος σχετικά από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών, είπε πως η δημοσιοποίηση του καταλόγου των προσώπων αυτών είναι θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να αποφασίσει αλλά έχει υποχρέωση να τον στείλει στην Βουλή, η οποία θα τα διαχειριστεί όπως νομίζει καλύτερα.

Με την επιστολή προς την Διαχειρίστρια της Λαϊκής ζητούνται στοιχεία συναλλαγών και στα παραρτήματα της Ελλάδας.

Αυτό που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών, ήταν η αποκάλυψη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ανδρέα Φιλίππου, ότι αν δεν γινόταν αποθυγατροποίηση των Ελλαδικών εργασιών – που ενέκρινε και η Κεντρική Τράπεζα – η Λαϊκή θα γλύτωνε 5 δις. ευρώ. Είπε ακόμη ότι στοιχεία υπάρχουν και στην Κύπρο και Ελλάδα, αλλά αν η Τράπεζα πωληθεί δεν θα μπορούν να δοθούν.

Πηγή: WWW.OFFSITE.COM.CY [space size=»30″]

By