Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ξεκινάει ο τελικός γύρος διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν

Έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις ενός έτους

puriniko programma iran

Ξεκινά σήμερα στη Βιέννη ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις ενός έτους, οι διπλωμάτες έχουν πλέον στη διάθεσή τους λιγότερες από επτά ημέρες, μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, για να φθάσουν σε μία συμφωνία επί του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, που δηλητηριάζει τις διεθνείς σχέσεις εδώ και δώδεκα χρόνια.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι μία ιστορική συμφωνία είναι δυνατή, εάν οι μεγάλες δυνάμεις δεν διατυπώσουν «υπερβολικές απαιτήσεις».

«Εάν φθάσουμε σε μία λύση που θα λαμβάνει υπ” όψιν τα συμφέροντα της χώρας, θα επιτύχουμε συμφωνία. Εάν, εξαιτίας υπερβολικών απαιτήσεων της άλλης πλευράς, δεν φθάσουμε σε αποτέλεσμα, ο κόσμος θα καταλάβει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία επεδίωξε μία λύση, έναν συμβιβασμό και μία εποικοδομητική συνεννόηση και ότι δεν υποχωρεί ως προς τα δικαιώματά της και το μεγαλείο του (ιρανικού) έθνους», πρόσθεσε.

Το Ιράν επιδιώκει την άρση των αυστηρών διεθνών κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία του και το έχουν απομονώσει διεθνώς. Οι μεγάλες δυνάμεις απαιτούν από την Τεχεράνη να περιορίσει δραστικά τις πυρηνικές της ικανότητες ώστε να καταστεί αδύνατη η επιλογή της κατασκευής πυρηνικού όπλου.

By