Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ξεκινάει σήμερα στο Eurogroup η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο

«Πρέπει να είμαστε πολύ ψύχραιμοι, πάρα πολύ ακριβείς, να μην υπονομεύουμε τις προσπάθειες μας με μια νευρική εσωτερική συζήτηση»

eurogroup

Στο σημερινό Eurogroup, στις Βρυξέλλες, ξεκινούν οι συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Η συνεδρίαση αυτή έχει καθοριστική σημασία για την πολύ σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου «να ολοκληρώσουμε αυτήν τη φάση και να περάσουμε στη νέα φάση, μετά το μνημόνιο και την τρόικα, με όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών» δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών.

«Πρέπει να είμαστε πολύ ψύχραιμοι, πάρα πολύ ακριβείς, να μην υπονομεύουμε τις προσπάθειες μας με μια νευρική εσωτερική συζήτηση», που, όπως είπε, δυστυχώς δίνει πρόσχημα στους κερδοσκόπους των αγορών εις βάρος της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι ελληνικές θέσεις για επιμέρους ειδικά θέματα που αφορούν την τρέχουσα αναθεώρηση της τρόικας έχουν σταλεί και ότι άλλωστε η ολοκλήρωση αυτής της τελευταίας αναθεώρησης της τρόικας είναι η πρώτη φάση προς τη νέα φάση. Την εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, έκανε ο Γκίκας Χαρδούβελης. Τόνισε πως στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και την επομένη πρέπει να είναι όλοι νικητές. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στον Τύπο, τόνισε πως ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup του διευκρίνισε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι πως αυτές παραποιήθηκαν και πως ο ίδιος με έγγραφό του στο κοινοβούλιο της χώρας του δεν αναφέρθηκε σε συνέχεια του υφιστάμενου προγράμματος αλλά στο τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας αναμένει ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος διάρκειας έως και ενός έτους περιορισμένης εποπτείας από την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), αφότου βγει από το μνημόνιο περί τα τέλη του χρόνου, χωρίς τη σημερινή «μικροδιαχείριση» από μέρους των πιστωτών της χώρας, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

By