Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί στην Τουρκία

Σε ισχύ η απαγόρευση διαδηλώσεων στην πόλη Σόμα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές

TURKEY MINERS

Στους 301 ανέρχεται ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από την κατάρρευση του ανθρακωρυχείου στη Σόμα της Τουρκίας, με τα συνεργεία διάσωσης να σταματήσουν το έργο τους σήμερα, Σάββατο.

Πρόκειται για τον τελικό απολογισμό της τραγωδίας, καθώς η επιχείρηση διάσωσης και ανάσυρσης των σορών έφτασε στο τέλος της.

«Η αποστολή διάσωσης τερματίστηκε. Δεν υπάρχει πλέον κανένας ανθρακωρύχος στις στοές του ορυχείου» ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή.

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο κατεστραμμένο ορυχείο, καθυστερώντας τις επιχειρήσεις ανάσυρσης των θυμάτων.

Η καταστροφή στη Σόμα συγκλόνισε την Τουρκία και προκάλεσε νέο κύμα οργής κατά της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορείται για αμέλεια ως προς την ασφάλεια των ανθρακωρύχων και για αδιαφορία ως προς την τύχη τους.

Διαδηλώσεις και συγκρούσεις σημειώνονταν τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές τουρκικές πόλεις, κυρίως στη Σόμα όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία, με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση του Ερντογάν.

Οι τοπικές αρχές έχουν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις στη Σόμα. Την Παρασκευή η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά διαδηλωτών.

Αστυνομικοί σταματούν πούλμαν που μεταφέρουν διαδηλωτές στην πόλη. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, αρκετοί δικηγόροι που συνδέονται με την αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By