Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ οι οφειλές εφοπλιστών σε ΝΑΤ και Ταμεία Πρόνοιας

Απάντηση Βρούτση σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Σε 101 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ, ΚΕΑΝ και τα Ταμεία Πρόνοιας οι οποίες έχουν αποσταλεί προς βεβαίωση στις αρμόδιες εφορίες. Μεγαλύτερα είναι τα χρέη των εταιρειών εσωτερικού και της ακτοπλοΐας, ενώ μικρότερες είναι οι οφειλές της ποντοπόρου ναυτιλίας. 

Αναλυτικά στοιχεία για τις οφειλές διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ύστερα από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Καραθανασόπουλος ζητώντας να ενημερωθούν ποιες είναι οι βεβαιωμένες ανεξόφλητες οφειλές των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ, ΚΕΑΝ και τα Ταμεία Πρόνοιας των ναυτεργατών, καθώς και ποιες ενέργειες έχουν γίνει προκειμένου να εισπραχθούν από το Δημόσιο και το ΝΑΤ.

Η ερώτηση απευθύνεται σε δύο ακόμη υπουργούς (Οικονομικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου) και οι βουλευτές έχουν ζητήσει στοιχεία και για τους φόρους που έχουν καταβάλει οι εφοπλιστές το 2013, για τα φορολογικά έσοδα από ναυτιλιακές εξωχώριες εταιρείες στην Ελλάδα και τις βεβαιωμένες ανεξόφλητες οφειλές των εφοπλιστών προς τη ΔΟΥ Πειραιά.

Από το έγγραφο του υπουργού Εργασίας προκύπτει ότι οι οφειλές 101 εκατ. ευρώ αναλύονται ως εξής:

  • Από οφειλές πλοίων εσωτερικού: 35,02 εκατ. ευρώ.
  • Από οφειλές ποντοπόρων πλοίων: 17,89 εκατ. ευρώ.
  • Από οφειλές έναντι Κεφαλαίου Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων: 48,15 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας  στην απάντησή του τονίζει ότι πρόκειται για τα αρχικώς βεβαιωθέντα ποσά, καθόσον βρίσκονται σε εξέλιξη διακανονισμοί αρκετών οφειλών προς το Ταμείο και λαμβάνουν χώρα καταβολές στις ΔΟΥ (είτε εφάπαξ-είτε με ρύθμιση), για τις οποίες ενημερώνεται σταδιακά η αρμόδια υπηρεσία του ΝΑΤ.

Ο κ. Βρούτσης επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η υπηρεσία του ΝΑΤ έχει προβεί σε όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως απαγόρευση απόπλου του πλοίου, αναγκαστική κατάσχεση μέσω αρμόδιας ΔΟΥ, υποβολή μήνυσης και αναγγελία στους διενεργηθέντες πλειστηριασμούς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By