Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΟΗΕ: Έγκριση της συνθήκης για το παγκόσμιο εμπόριο όπλων

Η πρώτη διεθνής συνθήκη για τη ρύθμιση του παγκόσμιου εμπορίου συμβατικών όπλων εγκρίθηκε χθες από τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Copyright: Reuters/ Joshua Lott
Copyright: Reuters/ Joshua Lott

Η Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων, ένα κείμενο 15 σελίδων, για το οποίο διπλωμάτες εργάζονταν σχεδόν μία δεκαετία, καθορίζει τις παγκόσμιες κατευθυντήριες αρχές που θα διέπουν την πώληση των όπλων και είναι το πρώτο σημαντικό κείμενο για τον αφοπλισμό, μετά την υιοθέτηση της συνθήκης απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών το 1996.

Η συνθήκη απαγορεύει την εξαγωγή συμβατικών όπλων κατά παράβαση των διεθνών εμπάργκο, καθώς και όπλων τα οποία δύνανται να χρησιμοποιηθούν για πράξεις γενοκτονικού χαρακτήρα, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματά πολέμου και τρομοκρατικές πράξεις. Προβλέπει ακόμη την υποχρέωση των κρατών να εμποδίζουν φορτία όπλων να εισάγονται στη μαύρη αγορά.

Από τα 193 κράτη – μέλη της, 154 ψήφισαν υπέρ της συνθήκης, τρία κατά (Συρία, Βόρεια Κορέα και Ιράν) ενώ 23 απείχαν της ψηφοφορίας, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Ινδία, το Σουδάν και η Ινδονησία.

Όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, την προηγούμενη Πέμπτη, έπειτα από δεκαήμερες διαπραγματεύσεις, το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα εμπόδισαν την επίτευξη της απαραίτητης ομοφωνίας που χρειαζόταν για την υιοθέτηση της συνθήκης σε διάσκεψη που έγινε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, όπως και πολλές αφρικανικές και λατινοαμερικάνικες χώρες, πρότειναν στη Γενική Συνέλευση να υιοθετήσει μια απόφαση όσον αφορά την έγκριση της συνθήκης και να ανοίξει έτσι το δρόμο για την υπογραφή της.

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της συνθήκης για το παγκόσμιο εμπόριο όπλων από φέτος τον Ιούνιο. Κάθε κράτος μέλος είναι ελεύθερο να υπογράψει ή όχι την συνθήκη και να την επικυρώσει. Αυτή θα τεθεί σε ισχύ μετά την 50ή επικύρωσή της, κάτι το οποίο μπορεί να χρειαστεί δύο χρόνια, σύμφωνα με διπλωμάτες. Η Ρωσία, ένας από τους σημαντικούς παράγοντες της αγοράς, ανακοίνωσε ότι μπορεί να μην την υπογράψει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By