Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΟΗΕ: δομημένες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Σε «σωστή τροχιά» οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

anastasiadis-mpart-ainte-eroglou

δομημένες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, για τις οποίες έγινε ήδη αναφορά στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, «ξεκινούν πραγματικά τώρα», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρτ “Αιντε, μετά την κοινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Επίσης, χαρακτήρισε την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου «πολύ τολμηρή και θαρραλέα» και είπε πως αυτή αναφέρεται σε πολλά από τα αποτελέσματα, περιλαμβανομένης μιας αρκετά λεπτομερούς περιγραφής του χαρακτήρα του νέου κράτους ως διζωνικού, δικοινοτικού, με πολιτική ισότητα και μια διεθνή ταυτότητα.

Η φάση της προετοιμασίας έχει ολοκληρωθεί, ανέφερε ο κ. “Αιντε, σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό για εμένα να υπογραμμίσω ότι οι ηγέτες συμφώνησαν πως αυτή η φάση έχει τελειώσει τώρα και μπαίνουμε σε κάτι άλλο που είναι η νέα φάση των δομημένων συνομιλιών». Σε αυτή τη φάση «θα θέσουμε όλα τα δύσκολα ζητήματα στο τραπέζι μέσα σε ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. “Αιντε, τα Ηνωμένα Έθνη θα προσπαθήσουν στη νέα φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό να παρουσιάσουν ιδέες που να μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει, με βάση τις θέσεις των δυο πλευρών, όπως έχουν κατατεθεί. Ωστόσο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει αυτές τις ιδέες όταν «ωριμάσει ο χρόνος», γιατί τώρα εργάζεται μαζί με τους ηγέτες και με σεβασμό προς αυτούς δεν θα πει τίποτε περισσότερο

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ σημείωσε επίσης πως υπάρχουν «ξεκάθαρες διαφορές στις απόψεις επί ορισμένων θεμάτων», τις οποίες, ωστόσο, ο ίδιος αισθάνεται ότι οι δυο ηγέτες θέλουν να τις επιλύσουν.

By