Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΟΗΕ: Στο Ισραήλ επικρατεί «απαρτχάιντ» και «εθνοκάθαρση»

Ειδικός του ΟΗΕ επικρίνει το Ισραήλ για το καθεστώς στα παλαιστινιακά εδάφη

israel_west620

Ο ανεξάρτητος ειδικός του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ο Αμερικανός Ρίτσαρντ Φολκ, κατήγγειλε για άλλη μια φορά την πολιτική του Ισραήλ στην περιοχή αυτή, υποστηρίζοντας ότι η φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του «απαρτχάιντ» και της «εθνοκάθαρσης».

«Η πραγματικότητα στα εδάφη αυτά επιδεινώνεται εξίσου από την άποψη του διεθνούς δικαίου και από την πλευρά του παλαιστινιακού λαού» δήλωσε ο Φολκ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Ο ίδιος κατηγόρησε το Ισραήλ «για συστηματικές και συνεχείς προσπάθειες προκειμένου να αλλάξει την εθνοτική σύνθεση στην περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», «για υπερβολική προσφυγή στη βία», «για συλλογική τιμωρία» στη Γάζα, για τις κατεδαφίσεις κατοικιών και για κατασκευές εποικισμών.

«Υπάρχει μια συστηματική διάκριση στη βάση της εθνικής ταυτότητας, που έχει ως στόχο να αλλάξει η δημογραφία στην Ιερουσαλήμ» τόνισε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για ένα είδος «εθνοκάθαρσης». Από το 1996 περισσότεροι από 11.000 Παλαιστίνιοι έχουν στερηθεί το δικαίωμα να ζουν στην Ιερουσαλήμ, υπογράμμισε ο Φολκ.

israel_palestineflagg800

«Αυτό που εμείς χαρακτηρίζουμε κατοχή γίνεται τώρα όλο και περισσότερο αντιληπτό ως ένα είδος προσάρτησης, μια βάση για ένα απαρτχάιντ υπό την έννοια ότι υφίσταται ένα διπλό νομικό σύστημα που κάνει διακρίσεις», τόνισε ο ίδιος.

Η θητεία του Φολκ λήγει σε λίγες ημέρες, μετά από 6 χρόνια στην θέση αυτή κατά τη διάρκεια των οποίων ερχόταν επανειλημμένα και συχνά σε σφοδρή αντιπαράθεση με το Ισραήλ και τους υποστηρικτές του, ιδίως τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ο επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, 82 ετών, είναι και ο ίδιος Εβραίος, γεγονός που του επιτρέπει να αντικρούει όλες τις κατηγορίες που του προσάπτουν για αντισημιτισμό.

Ο Φολκ θεωρεί ότι οι επιθέσεις στο πρόσωπό του στόχο έχουν «να εκτρέψουν τη συζήτηση από το μήνυμα στον αγγελιοφόρο».

israel_palestine600

By