Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οικονομία δύο ταχυτήτων

O νικητής της διελκυστίνδας που εξελίσσεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης θα χαράξει την πορεία της Οικονομίας το επόμενο διάστημα

ekloges-vasiko_0

Ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλεί η πρόθεση των δύο κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να τρέξει τις ελαφρύνσεις ώστε αυτές να φανούν άμεσα στο πορτοφόλι των Ελλήνων. Μάλιστα, σε μερίδα πολιτικών στελεχών η πρόθεση είναι το σπρίντ για τις κινήσεις χαλάρωσης να ξεκινήσει τώρα και όχι όταν το επιτρέψει η πορεία των δημοσιονομικών.

Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει κανονικά να περιμένουμε κυβερνητικές ανακοινώσεις για μειώσεις στους φόρους της βενζίνης, του πετρελαίου θέρμανσης του ΦΠΑ και άλλους.

Με το κυβερνητικό σπριντ όμως δεν συμφωνούν όπως φαίνεται όλοι στην κυβέρνηση και ειδικά στο οικονομικό επιτελείο. Ο Γιάννης Στουρνάρας και οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι μια αιφνίδια αλλαγή πολιτικής μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για το χρέος που αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και της αξιολόγησης της τρόικας.

Στο υπουργείο Οικονομικών, εξηγώντας καθαρά τεχνοκρατικά τις εξελίξεις, αναφέρουν ότι “τα κέρδη για την ελληνική Οικονομία έχουν προέλθει από την πιστή εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής που έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα”. Προσθέτουν μάλιστα ότι “βάσει της επίτευξης αυτών των στόχων, οι εταίροι μας θα ανοίξουν τη συζήτηση για το χρέος”.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί και υπενθυμίζοντας τα 12 προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση τους επόμενους δύο μήνες, στέλνουν μήνυμα αυτοσυγκράτησης και υπομονής. “Οι θετικές ειδήσεις, θα έρθουν σύντομα και θα είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών που έκανε ο ελληνικός λαός”, αναφέρουν με νόημα.

Αντίθετα, σε πολιτικό επίπεδο δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί από τώρα με την τρόικα μια σειρά από ελαφρύνσεις που θα αλλάξουν το πολιτικό κλίμα. Προτείνουν μάλιστα ως επιχείρημα να χρησιμοποιηθεί το γεγονός ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και της ακροδεξιάς στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της λιτότητας και μόνο με αλλαγή της οικονομικής πολιτικής μπορεί να ανακοπεί η ανοδικής τους πορεία.

Με λίγα λόγια, ο νικητής της διελκυστίνδας που εξελίσσεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης θα χαράξει την πορεία της Οικονομίας το επόμενο διάστημα, σχετικά με το αν θα συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος ή θα υπάρξει σειρά παροχών και ελαφρύνσεων με στόχο τη μεταστροφή του εκλογικού αποτελέσματος.

Στην παραπάνω συζήτηση βέβαια υπάρχει και ένας σημαντικός άγνωστος “Χ”. Αυτός είναι η στάση που θα κρατήσουν οι δανειστές αναφορικά με τα αιτήματα της Αθήνας για χαλάρωση του προγράμματος. Η στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα η τρόικα, δείχνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος και κυρίως η διασφάλιση της αποπληρωμής των δανείων από την ελληνική πλευρά, παίζει σημαντικότερο ρόλο από την πορεία των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας.

Το βασικό στοιχείο όμως που ενδεχομένως να διαφοροποιήσει την κατάσταση και μαζί τη στάση των δανειστών σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι οι εκλογές για την ευρωβουλή της προηγούμενης Κυριακής, με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και της άκρας Δεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη, έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα και στις Βρυξέλλες.

Μένει να δούμε αν το μήνυμα που έστειλαν οι λαοί της Ευρώπης, έστω και με όχι πολιτικά ορθό τρόπο, το έλαβαν στις Βρυξέλλες και κυρίως στο Βερολίνο ή θεωρούν ότι η αυστηρή λιτότητα υπερτερεί ακόμα και του μηνύματος της κάλπης.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By