Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Οικονομικό Επιμελητήριο: Κινήσεις για έξοδο από το μνημόνιο

Σενάρια επίλυσης του προβλήματος του δημόσιου χρέους

euro

Βασικό ζητούμενο αποτελεί ο τρόπος απρόσκοπτης χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος από το ΔΝΤ έως τον Ιούνιο του 2016 με δεδομένο ότι αποχωρεί η ευρωπαϊκή πλευρά σύμφωνα με τον πρώην εκπρόσωπο της χώρας στο Ταμείο Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Οι λύσεις για το χρέος στο δρόμο της εξόδου από το μνημόνιο ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Μιλώντας στην εκδήλωση για τα πιθανά σενάρια επίλυσης του προβλήματος του δημόσιου χρέους, στον δρόμο προς την έξοδο από το μνημόνιο ο κ. Ρουμελιώτης υπέβαλε σειρά προτάσεων για τα δάνεια.

Ειδικότερα, για τα διμερή δάνεια 50 δισ. ευρώ και τα δάνεια του EFSF, 140 δισ. ευρώ, ο κ. Ρουμελιώτης πρότεινε μείωση των επιτοκίων κατά 50% από τα σημερινά επίπεδα και σταθεροποίησή τους, που θα επιφέρει όφελος 4 έως 5 δισ. ευρώ τον χρόνο, υπαγωγή των 25 δισ. ευρώ που έχουν πάρει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, απευθείας, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και να φύγουν από το χρέος τής Ελλάδας και επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, ή νέα διαγραφή του.

Απ” την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Δημήτρης Τσομώκος, τόνισε ότι απαιτείται μεταφορά χρηματοοικονομικών πόρων από αναποτελεσματικά τμήματα του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό και πως είναι πολύ σημαντική η διατήρηση του εθνικού χαρακτήρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και του διεθνούς δικτύου του, αφού- όπως είπε- δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει εγχώριο τραπεζικό σύστημα και να αναπτύσσεται.

«Η αποτελεσματική επαναδιαπραγμάτευση επιτάσσει σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, για την αναστροφή της πολιτικής της λιτότητας και- ει δυνατόν- σύμπλευση με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά» πρόσθεσε ο κ. Τσομώκος.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δουράκης, μίλησε για το ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωζώνης, μέσα στο οποίο λαμβάνονται αποφάσεις και για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι σε αυτό το περιβάλλον λιτότητας απαιτείται άμεσα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο κεϋνσιανό οικονομικό μοντέλο, ως λύση για την έξοδο από την κρίση.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, επισήμανε: «Πρέπει να οδηγηθούμε σε διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα- ώστε να εφαρμοστεί η δέσμευση των Ευρωπαίων για μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής- με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Όχι με αιματηρή μείωση των δαπανών εις βάρος και της προοπτικής ανάπτυξης- αφού επιλέξαμε να κόψουμε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων- και της κοινωνικής πολιτικής- με μαχαίρι στην υγεία και στις συντάξεις- για να μην πειράξουμε την ιερή αγελάδα του Δημοσίου, αλλά και με κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών βαρών, δημιουργώντας ένα περιβάλλον απόλυτης υπερφορολόγησης, κουρεύοντας περαιτέρω τα διαθέσιμα εισοδήματα, αλλά και την πραγματική αξία των ακινήτων».

«Σε διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να φτάσουμε εφαρμόζοντας τις γενναίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες αναβάλλουμε διαρκώς να εφαρμόσουμε» υπογράμμισε ο κ. Κόλλιας.

Μάλιστα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, ώστε «τα δύο μέτρα για το χρέος να είναι η σωστή και αποτελεσματική λύση… αφού η αύξηση του παρονομαστή στη σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα οδηγήσει ταχύτερα στην ελάφρυνση της ελληνικής οικονομίας από το συγκεκριμένο άγος».

By