Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι Έλληνες τραπεζίτες θησαυρίζουν και το ελληνικό δημόσιο χάνει δισεκατομμύρια….

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα, αναλύουν σε ένα καυστικό κείμενό τους οι New York Times

mixalissallasΟι τραπεζίτες της Ελλάδας θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος ενώ το Δημόσιο χάνει δισεκατομμύρια ευρώ απ’ τη διαδικασία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, καθώς πολλοί από τους αναμενόμενους επενδυτές είναι οι ίδιοι που διηύθυναν τις τράπεζες την εποχή που βρίσκονταν κοντά στην κατάρρευση, κριτικές κάνουν λόγο για επιβράβευση των τραπεζιτών, παρά τα παραστρατήματά τους. Όπως αναφέρουν, η ελληνική κυβέρνηση παραιτείται δισεκατομμυρίων ευρώ ως πιθανό εισόδημα με τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση.

«Αυτό που κάνετε είναι να επιβραβεύετε την κακή συμπεριφορά» αναφέρει στους ΝΥΤ ο Παναγιώτης Δαλιάνης, οικονομικός σύμβουλος, και προσθέτει: «Η κρίση στην Ελλάδα προήλθε από ένα ξαφνικό δημοσιονομικό ξέσπασμα εξαιτίας του ριψοκίνδυνου δανεισμού, που στη συνέχεια επιδεινώθηκε προκαλώντας κρίση χρέους».

Η πρόσκληση συμμετοχής στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου, αναμένεται να φέρει έως και 23 δισ. ευρώ στις τρεις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Με το δέλεαρ των warrants, που λειτουργούν ως ισχυρό κίνητρο, η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank ήδη έχουν συγκεντρώσει περίπου 2,9 δισ. ευρώ και συγχρόνως έχουν διασφαλίσει ότι δεν θα κρατικοποιηθούν.

Τα υπόλοιπα χρήματα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, θα τα  διαθέσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Ωστόσο οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα  warrants, όχι μόνο θα επιβραβεύσουν όσους γνωρίζουν καλά το θέμα εκ των έσω, αλλά θα στερήσουν από τα ταμεία του κράτους δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ποιος θα πληρώσει γι΄αυτά;» διερωτάται ο οικονομολόγος Σπύρος Παγκράτης και απαντά: «Ο Έλληνας φορολογούμενος φυσικά». Ο ίδιος προσθέτει ότι οι ελληνικές Αρχές ήθελαν οι τράπεζες να ιδιωτικοποιηθούν αλλά τα warrants που χρησιμοποίησαν ως δέλεαρ είναι πολύ ακριβό και θα προκαλέσει απώλεια εσόδων για το ελληνικό κράτος.

Ως παράδειγμα, αναφέρεται ο Μιχάλης Σάλλας, ο πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Πειραιώς, που πρόσφατα έγινε ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Ελλάδα, ο οποίος συγκέντρωσε περίπου 11 εκατ. ευρώ από την πώληση των μετοχών της παλιάς Πειραιώς.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι αν ριξει τα χρήματα στη νέα κατάθεση προσφορών, όπως έχει δεσμευτεί δημόσια ότι θα κάνει, τα warrants των μετοχών της τράπεζας που θα λάβει αναμένεται να έχουν αξία περίπου 2,5 εκατ. ευρών με τις τρέχουσες τιμές στην αγορά. Αν οι μετοχές της Πειραιώς αυξηθούν κατά 50% η απόδοση των warrants θα μπορούσε ακόμα και να πενταπλασιαστεί σε αξία, αγγίζοντας 14,8 εκατ. ευρώ, σύμφωα με μελέτη του κ. Παγκράτη.

Για τη συγκεκριμένη προοπτική, όπως αναφέρουν οι NYT, αρνήθηκαν να σχολιάσουν ο κ. Σάλλας και η Πειραιώς.

Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «από το πακέτο των 260 δισ. ευρώ που η τρόικα έχει διαθέσει για τη διάσωση της χώρας ένα ποσό που εκτιμάται της τάξης των 58 δισ. ευρώ –τα οποία έχουν προέλθει από Ευρωπαίους φορολογούμενους- έχει διατεθεί στη διάσωση των τραπεζών.

Πρόκειται, όπως επισημαίνεται, για πολύ μεγαλύτερο ποσό συγκριτικά με εκείνα που διατέθηκαν για τον ίδιο σκοπό στην Κύπρο και την Ισπανία και σχεδόν αγγίζει τα 61 δισ. ευρώ που ξόδεψε η Ιρλανδία προκειμένου να διασώσει τις δικές της τράπεζες, ως μέρος από το συνολικό πακέτο δανεισμού ύψους 85 δισ. ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By