Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι έξι προτάσεις της Πρωτοβουλίας των «πέντε» από την Πάτρα

Τα συμπεράσματα της 3ης ανοιχτής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα,  παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου οι δήμαρχοι

Boutaris

Τα συμπεράσματα της 3ης ανοιχτής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα,  παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου οι δήμαρχοι της «Πρωτοβουλίας των Πέντε», κωδικοποιώντας σειρά προτάσεων τους για την οργάνωση της τοπικής διακυβέρνησης και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του Δημότη.

Οι πέντε Δήμαρχοι (Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων Γιάννης Δημαράς, Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης και Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος), καθώς και  ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και Δήμαρχος Καλαμάτας Σταύρος Μπένος, που ήταν προσκεκλημένος στην εκδήλωση, διατύπωσαν προτάσεις που – όπως υποστήριξαν – θα αλλάξουν ριζικά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που κρατά την τοπική αυτοδιοίκηση υποτελή και εξαρτημένη στο κεντρικό κράτος αλλά και αγκυλωμένη στη γραφειοκρατία. Ανάμεσα σε άλλα, πρότειναν:

  • Θέσπιση νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας πραγματικότητας στην Αυτοδιοίκηση.
  •  Αλλαγή των διαδικασιών με τις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις, ώστε να διαχωρίζεται η πολιτική απόφαση από την διοικητική πράξη, σε συνδυασμό με την εκλογίκευση και την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
  • Αναδιοργάνωση των δομών του δήμου και σταδιακή θέσπιση διαδικασιών, περιγραφή καθηκόντων των θέσεων εργασίας, στοχοθέτησης και αξιολόγησης του προσωπικού και υπηρεσιών.
  • Συστηματική εφαρμογή της πληροφορικής στις εσωτερικές διαδικασίες των Δήμων για την διακίνηση εγγράφων ώστε να ποσοτικοποιηθεί και να παρακολουθείται η πορεία εκτέλεσης όλων των αποφάσεων αλλά να αξιολογείται η αποδοτικότητα του συστήματος.
  • Δημιουργία ενός νέου διοικητικού συστήματος, που να στηρίζεται στο «τεκμήριο εμπιστοσύνης». Δηλαδή απλούστευση των διαδικασιών και δημιουργία ενός συστήματος με δειγματοληπτικούς εκ των υστέρων αυστηρούς ελέγχους κατά τη διαδικασία και την εκτέλεση των έργων, με αυστηρότερες ποινές.
  • Σταδιακή υλοποίηση ενός ολιστικού σχεδίου για τη λειτουργία των ΚΕΠ, η οποία θα ξεκινήσει με την καταγραφή και την κωδικοποίηση των υπηρεσιών  που καλούνται οι Δήμοι να παράσχουν στους πολίτες. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί ένα ποιοτικό άλμα από το σημερινό κεκτημένο των ΚΕΠ σε μία πορεία οραματική, μέχρι αυτά να γίνουν πλήρη υποκαταστήματα του κράτους. Στόχος είναι η ισότιμη προσβασιμότητα του πολίτη, στο κράτος του, δηλαδή η  δημοκρατία της καθημερινότητας.