Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οι αναπληρωτές φέρνουν ανασχηματισμό

Σημάδι… ανασχηματισμού είναι για πολλούς η δημιουργία επιπλέον θέσεων στο κυβερνητικό σχήμα.

samaras-venizelos-kouvelis2Σαφή ένδειξη ότι ο ανασχηματισμός είναι… προ των πυλών αποτελεί η σύσταση έξι νέων θέσεων αναπληρωτών υπουργών, έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η απόφαση που προβλέπει τη δημιουργία θέσεων αναπληρωτών υπουργών σε έξι υπουργεία: στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης, στο υπουργείο Τουρισμού, στο υπουργείο Ναυτιλίας και στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Παράλληλα, η απόφαση προβλέπει τη δημιουργία μιας ακόμα θέσης υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις του πρωθυπουργού όχι μόνο για το ποια άτομα θα μπουν στην κυβέρνηση, αλλά και για αυτά που ενδεχομένως να βγουν από αυτήν.

Το πρόσωπο που φαίνεται πως συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να μην συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό είναι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, καθώς οι καθυστερήσεις στις αλλαγές του δημοσίου τομέα και η «εμπλοκή» με την τρόικα έχουν δυσαρεστήσει τον πρωθυπουργό.

Βέβαια, αδιαπραγμάτευτη για την παραμονή του κ. Μανιτάκη στο κυβερνητικό σχήμα είναι η Δημοκρατική Αριστερά, με τον Φώτη Κουβέλη να στηρίζει τόσο τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όσο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί ένα «αντάρτικο» κόντρα σε επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, προσπαθώντας να πιέσει από την πλευρά του για να γίνει πιο γρήγορα ο ανασχηματισμός.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιθυμεί τη συμμετοχή στελεχών του κόμματος στην κυβέρνηση, αλλά και τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας της τρικομματικής.

«Είμαστε ισότιμοι κυβερνητικοί εταίροι, κουβαλάμε σταυρό, δεν γίνεται να μας αντιμετωπίζουν ως β” διαλογής. Πρέπει να το καταλάβουν. Τέρμα οι αιφνιδιασμοί, αλλιώς…» λένε με νόημα, στελέχη κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

By