Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οι απελάσεις μαθητών ξεσηκώνουν τα γαλλικά σχολεία

Μπαράζ καταλήψεων σε σχολεία μετά την απέλαση δύο μαθητών μεταναστών από τις γαλλικές αρχές

french_mathitria

 

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γαλλία η υπόθεση δύο μαθητών, που απελάθηκαν με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο από τη χώρα, καθώς βρέθηκαν χωρίς νόμιμα χαρτιά στην κατοχή τους. Τέσσερα λύκεια στο Παρίσι βρέθηκαν την Πέμπτη υπό κατάληψη, με τους μαθητές να αντιδρούν για την απέλαση των δύο μαθητών, οι οικογένειες των οποίων δεν είχαν χαρτιά.

Πρόκειται για την υπόθεση της 15χρονης μαθήτριας Λεονάρντα, Ρομά με καταγωγή από το Κόσοβο, την οποία η υπηρεσία αλλοδαπών βρήκε και συνέλαβε μέσα στο σχολικό λεωφορείο την ώρα που επέστρεφε από εκδρομή αλλά και ενός 19χρονου που απελάθηκε στην Αρμενία.

Όπως αναφέρει η Monde, τέσσερα λύκεια στη γαλλική πρωτεύουσα βρέθηκαν υπό κατάληψη και σε τουλάχιστον άλλα δύο η πρόσβαση γινόταν μετά από «φιλτράρισμα» που έκαναν οι μαθητές.

Στα πανό, τα συνθήματα στρέφονταν ενάντια στις απελάσεις και ζητούσαν την επιστροφή των δύο μαθητών.

Η πρώτη υπόθεση είναι εκείνη του 19χρονου Χατσίκ Καχατριάν, μαθητή χωρίς χαρτιά. Ο 19χρονος απελάθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αρμενία.

Η υπόθεση της Λεονάρντα έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις, ακόμη και μέσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, για την ουσία και για τον τρόπο που έγινε η απέλαση. Αφού οι γονείς της κοπέλας δεν κατάφεραν να πάρουν άσυλο, οι ίδιοι και, σταδιακά, τα αδέρφια της Λεονάρντα, απελάθηκαν και στάλθηκαν στο Κόσοβο.

Η Λεονάρντα έλειπε εκείνες τις ημέρες σε εκδρομή με το σχολείο της. Καθώς το σχολικό επέστρεφε, η υπηρεσία αλλοδαπών το σταμάτησε και εντόπισε την 15χρονη, την οποία και τελικά απέλασε. «Έκλαιγα στα πόδια του δασκάλου, που έκλαιγε κι αυτός» είπε η 15χρονη στο Associated Press, το οποίο τη συνάντησε στο Κόσοβο. «Το σπίτι μου είναι στη Γαλλία, εδώ δεν ξέρω καν τη γλώσσα» είπε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By