Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι Γάλλοι σταμάτησαν να αγαπούν τον Ολάντ

Ο λιγότερος αγαπητός πρόεδρος της Γαλλίας εμφανίζεται ο Φρανσουά Ολάντ

hollande620_141113

 

Νέο ιστορικό χαμηλό «χτύπησε» η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ κατρακυλώντας στο 20%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί για πρόεδρος της Γαλλίας από το 1958 όταν άρχισε η σχετική μέτρηση. Οι Γάλλοι όμως πιστεύουν πως ούτε η συντηρητική, ούτε η ακροδεξιά αντιπολίτευση θα τα κατάφερνε καλύτερα αν ήταν στην εξουσία, όπως κατέδειξαν δύο δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου IFOP.

Έρευνα του IFOP, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche, έδειξε πτώση τριών μονάδων από τον Οκτώβριο, όταν ο Ολάντ εμφανιζόταν ως ο λιγότερο δημοφιλής γάλλος πρόεδρος σε δημοσκόπηση της BVA, με ποσοστό δημοτικότητας 26%.

Το Δεκέμβριο του 1991 η δημοτικότητα του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν είχε πέσει στο 22%, ενώ το χαμηλότερο επίπεδο δημοτικότητας του συντηρητικού προκατόχου του Ολάντ, Νικολά Σαρκοζί, ήταν 28% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο του 2011 σε δημοσκοπήσεις του IFOP.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση του IFOP, η οποία πραγματοποιήθηκε επίσης στα μέσα Νοεμβρίου, έδειξε πως οι περισσότεροι Γάλλοι δεν πιστεύουν ότι η αντιπολίτευση θα έκανε καλύτερη δουλειά.

Μόνο 25% των 1.003 προσώπων που ερωτήθηκαν είπαν πως πιστεύουν ότι η συντηρητική Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) θα τα κατάφερνε καλύτερα και μόνο 19% είπαν πως θα τα κατάφερνε καλύτερα το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Το 55% είπε πως το UMP δεν θα τα πήγαινε ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα και το 19% πως το UMP θα τα πήγαινε χειρότερα.

Η Journal du Dimanche σχολιάζει πως οι απαντήσεις στη δημοσκόπηση δείχνουν πως οι Γάλλοι, εκτός του ότι αισθάνονται απελπισμένοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είναι δυσαρεστημένοι και από την αναποφασιστικότητα που εμφανίζει η ηγεσία του Ολάντ.

Πολλοί ερωτηθέντες, προσθέτει η εφημερίδα, επικαλέστηκαν το χειρισμό από τον Ολάντ της υπόθεσης μιας μετανάστριας μαθήτριας που απελάθηκε.

Έπειτα από εβδομάδες εντατικής κάλυψης της υπόθεσης από τα μέσα ενημέρωσης, η συμβιβαστική προσφορά του Ολάντ -που επικρίθηκε απ” όλες τις πλευρές- ήταν να επιτρέψει στην έφηβη μαθήτρια να επιστρέψει στη Γαλλία, αλλά χωρίς την οικογένειά της.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By