Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι Γερμανοί της Siemens απολογήθηκαν στην Ελλάδα για τις «μίζες»

Πέντε υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής πολυεθνικής απολογήθηκαν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης

siemens622_12113i

Πέντε Γερμανοί, πρώην μεγαλοστελέχη της Siemens, απολογήθηκαν σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας ενώπιον των ανακριτών Μαρίας Νικολακέα και Νίκου Πιπιλίγκα στο Εφετείο της Αθήνας.

Οι γερμανοί κατηγορούμενοι από την ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισαν να εμφανιστούν προ του κινδύνου να εκδοθούν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης, γεγονός που θα τους εμπόδιζε να ταξιδέψουν.

Αντίθετα, όπως αναφέρει Το Βήμα, ο κατηγορούμενος Ράινχαρτ Σίκατσεκ, βασικός εμπλεκόμενος στις μίζες και στα μαύρα ταμεία, με επιστολή του στους δύο ανακριτές δηλώνει ότι δεν θα εμφανιστεί στην ελληνική δικαιοσύνη, επικαλούμενος ότι έχει ήδη δικαστεί στη Γερμανία και απειλεί με υποβολή μήνυσης εναντίον των ελλήνων δικαστών.

Οι Γερμανοί που εμφανίστηκαν, τελικά, στην ανάκριση και έχουν απολογηθεί, είναι οι Μάικλ Κουτσενρόιτερ, Φόλκερ Γιουνγκ, Τόμας Γκάνσβιντ, Χαντς Γιόακιμ Νοϊεμπέργκερ και Γιόζεφ Ρίχτερ. Οι ανακριτές περιμένουν να εμφανιστεί και ο άλλοτε επικεφαλής της γερμανικής εταιρίας Φον Πίρερ, ο οποίος θα απολογηθεί πιθανότατα μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη ή γνώση για τα μαύρα ταμεία.

Ο οικονομικός διευθυντής της Siemens Μάικλ Κουτσενρόιτερ, στην απολογία του, έκανε λόγο για προμήθειες από την γερμανική εταιρία προς τρίτους, ενώ αρνήθηκε ότι το σημείωμα «Ελλάδα 2% Πολιτική» γράφτηκε από τον ίδιο, υποστηρίζοντας ότι το είδε για πρώτη φορά πριν από την απολογία του στην Αθήνα. Παρέπεμψε στον Σίκατσεκ, πιθανολογώντας ότι γράφτηκε απ” αυτόν. Σε σχέση με τις συναντήσεις του με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, παρέπεμψε σε παλιότερη κατάθεσή του στο Μόναχο ενώπιον των ελλήνων βουλευτών.

Από την πλευρά του, το πρώην μέρος του ΔΣ Νοϊεμπέργερ είπε ότι τα αναφερόμενα 68,5 εκατομμύρια ευρώ στο κατηγορητήριο, μπορούσαν να έχουν περάσει απαρατήρητα από το κεντρικό ΔΣ της εταιρίας, αφού ο αντίστοιχος τζίρος για τα σταθερά δίκτυα ήταν 15 δισ. ευρώ.

Και ο άλλοτε εκζητούμενος Φόλκερ Γιουνγκ εμφανίστηκε στους έλληνες ανακριτές, πληρώνοντας 80.000 ευρώ (με εγγυητική) για να αρθεί το σε βάρος του ένταλμα, εξαιτίας της φυγής του από την Πάρο το 2010. Από τον πρώτο ανακριτή Γιώργο Ζαγοριανό, του είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Στην απολογία του αρνήθηκε ότι είχε ενημερωθεί από τον Ράινχαρτ Σίκατσεκ για τις παράνομες πληρωμές των 68,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Το στέλεχος, Τόμας Γκάνσβιντ, του οποίου η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί στην Γερμανία, δήλωσε ότι ο Κουτσενρόιτερ τον είχε ενημερώσει ότι οι παράνομες πληρωμές σταμάτησαν το 2001 και ότι όσοι εμπλέκονταν είχαν απομακρυνθεί από την εταιρία.

Πρόσθεσε και την θέση που είχε προβάλει στο γερμανικό δικαστήριο, ότι οι καταθέσεις Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ ήταν αναξιόπιστες και ότι ο διαχειριστής των μαύρων ταμείων (Ράινχαρτ Σίκατσεκ) είχε πλουτίσει για δικό του λογαριασμό.

Όσοι εμφανίστηκαν ενώπιον των ελλήνων ανακριτών, αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι χωρίς όρους, παρά τις φημολογίες στη Γερμανία ότι ως κατηγορούμενοι για δωροδοκίες και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κινδύνευαν να τους επιβληθούν περιοριστικό όροι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By