Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι ελληνικές ψευδαισθήσεις της Γερμανίας

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της εκτιμά η  Wall Street Journal.

wall street journalΜε αφορμή τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για παροχή νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα η Wall Street Journal σε άρθρο της με τίτλο: «Οι ελληνικές ψευδαισθήσεις της Γερμανίας» εκτιμά ότι ο συνεχής δανεισμός τροφοδοτεί την πίθο των Δαναϊδων και απορεί για την επιμονή του Βερολίνου να πιστεύει ότι στο τέλος δε θα χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους.
Οι περισσότεροι υπέθεταν ότι η κυβέρνηση Μέρκελ θα προτιμούσε να μη μιλήσει για το θέμα πριν τις γερμανικές εκλογές, σημειώνει η εφημερίδα σχολιάζοντας την παραδοχή Σόιμπλε για νέο δάνειο.
«Αλλά οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν είναι ανόητοι. Μπορούν να καταλάβουν, όπως μπορεί ο καθένας, ότι η Ελλάδα με εθνικό χρέος πάνω από 170% του ΑΕΠ και μία οικονομία σε ύφεση δεν είναι σε θέση να ξεπληρώσει τα δάνεια που η υπόλοιπη Ευρωζώνη την έχει αναγκάσει να λάβει από το πρώτο μνημόνιο του 2010. Σε κάθε περίπτωση ο κύριος αντίπαλος των Χριστιανοδημοκρατών, οι Σοσιαλδημοκράτες δεν προτείνουν καμία ριζική αλλαγή της πολιτικής έναντι της Ελλάδας ή της Ευρωζώνης. Έτσι η κ.Μέρκελ δεν έχει εκτεθεί πολιτικά όσο θα φανταζόταν κανείς.», γράφει η WSJ. 
Σημειώνει δε ότι: «Περισσότερη έκπληξη προκαλεί η επιμονή του κ.Σόιμπλε ότι η Αθήνα εν τέλει θα καταφέρει να αποπληρώσει όλο το ποσό που δανείστηκε και ότι δεν θα υπάρξει καμία αναδιάρθρωση του χρέους που έχει η Ελλάδα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της. Το χρέος της Ελλάδας αυξάνεται σταθερά και η οικονομία της συρρικνώνεται διαρκώς, πιο γρήγορα από ότι ανέμεναν οι επίσημες προβλέψεις από την αρχή του μνημονίου.»
Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Η Ελλάδα μπορεί να κρατηθεί στην επιφάνεια και στην Ευρωζώνη μόνο με μία σταθερή παροχή χαμηλότοκων δανείων από τους γείτονες της. Αλλά όσο μεγαλύτερα γίνονται τα δάνεια, τόσο μικρότερες οι πιθανότητες αποπληρωμής. Ενώ η παραδοχή μίας υποτίθεται δυσάρεστης αλήθειας από τον κ.Σόιμπλε, αποκρύπτει μία άλλη: Ο δανεισμός της Ελλάδας σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά θα χαθούν.»
(Visited 1 times, 1 visits today)
By