Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι εταιρείες «που κοιτούν μπροστά» κερδίζουν έδαφος

simfonia epixeirisi

΄Εκθεση της HSBC παρουσιάζει ευκαιρίες για τις εταιρείες, που με διορατικό τρόπο σκέψης, επιθυμούν να επεκταθούν.

simfonia epixeirisi
© Atee83 | Dreamstime.com

Η τελευταία πρόγνωση της έκθεσης της HSBC με τίτλο «Commercial Banking Trade forecast» διαβλέπει στροφή προς την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας σε όλο τον κόσμο, ενώ  παρουσιάζει ευκαιρίες για τις εταιρείες που με διορατικό τρόπο σκέψης επιθυμούν να επεκταθούν.

Η ταχεία εκβιομηχάνιση και η αύξηση των μισθών, σε συνδυασμό με την ωρίμανση της καταναλωτικής ζήτησης σε πολλές από τις χώρες κατά μήκος της ζώνης του Νότου οδηγούν σε διαφορετικούς τύπους ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου. Η έκθεση τονίζει πως αυτές οι τάσεις αλλάζουν τα είδη των αγαθών που εισάγονται, κατασκευάζονται και στη συνέχεια εξάγονται.

Ο κος James Emmett, HSBC Global Head of Trade and Receivables Finance, δήλωσε: «Οι αναδυόμενες αγορές αναπτύσσονται με πρωτοφανή ρυθμό και θα αναμορφώσουν το παγκόσμιο εμπόριο τα επόμενα 20 χρόνια. Με την επέκταση των εργασιών τους σε νέους τομείς υψηλότερης αξίας, οδηγούν τις πιο ανεπτυγμένες χώρες να εξειδικευτούν και να διαφοροποιηθούν προκειμένου να ανταγωνιστούν. Κατανοώντας ποιοι τομείς αναπτύσσονται σε ποιες αγορές, προσφέρονται τεράστιες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν το μέλλον και σκοπεύουν να επωφεληθούν από αυτές τις τάσεις. »

Καθώς οι χώρες στρέφονται προς τομείς με υψηλότερη αξία, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν. Οι εκθέσεις για τις χώρες, όπως το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές δείχνουν μια μετατόπιση από τον βασικό τρόπο εμπορίας αγροτικών προϊόντων όπως τα σιτηρά ή ζάχαρη, σε διυλιστήρια ή παραγωγή επώνυμων προϊόντων που βασίζονται σε αυτές τις πρώτες ύλες. Σε πολλές από τις ανεπτυγμένες αγορές υπάρχει μια στροφή προς ολοένα και πιο εξειδικευμένους τομείς, όπως χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς οι εταιρείες αναζητούν ευκαιρίες για υψηλότερες αποδόσεις.

Αυτή η στροφή προς την παραγωγή προϊόντων υψηλότερης αξίας είναι ιδιαίτερα εμφανής στην Ασία, με μία σαφή τάση να αναπτύσσεται καθώς η Κινεζική ανάπτυξη των εξαγωγών στους τομείς της Τεχνολογίας Πληροφοριών & Επικοινωνιών και Βιομηχανικών Μηχανημάτων επιταχύνεται ραγδαίως. Αυτό εξισορροπεί την πτωτική τάση του ποσοστού ανάπτυξης σε τομείς όπως η κλωστοϋφαντουργία, δημιουργώντας ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις στις μικρότερες, ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες γύρω από την περιοχή για να κερδίσουν συμβόλαια για την παραγωγή αυτών των πιο βασικών αγαθών.

Οι αναδυόμενες αγορές προσθέτουν συνεχώς αυξανόμενη αξία στην αλυσίδα εφοδιασμού

Οι χώρες που κινούνται ανοδικώς στην αλυσίδα εφοδιασμού είναι κυρίως η Μαλαισία και η Αργεντινή. Τα κορυφαία εξαγώγιμα αγαθά της Μαλαισίας θα στραφούν από τους χαμηλότερους σε αξία τομείς όπως τα ζώα και τα φυτικά έλαια, σε προηγμένα μηχανήματα για τη βιομηχανία, τα οποία θα αποτελέσουν και τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση των εξαγωγών της Μαλαισίας το 2030. Οι κορυφαίοι εξαγώγιμοι τομείς της Αργεντινής θα αλλάξουν από τα ζωικά προϊόντα στη μεταφορά εξοπλισμού και βιομηχανικών μηχανημάτων.

Η Έκθεση αναγνωρίζει ότι οι αναπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, θα εξελίξουν επίσης τα προϊόντα που εξάγουν. Και οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να εμπορεύονται στον τομέα των Βιομηχανικών μηχανημάτων, αλλά θα εστιάζουν στην πιο υψηλή εξειδίκευση . Η αύξηση των εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο όλο και περισσότερο οδηγείται από τα βιομηχανικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, καθώς στις αναδυόμενες αγορές οι παραγωγοί χαμηλού κόστους ικανοποιούν το αυξανόμενο μερίδιο ζήτησης στα λιγότερο εξελιγμένα προϊόντα. Στις ΗΠΑ, η αύξηση των εξαγωγών οδηγείται από τρεις υψηλής προστιθέμενης αξίας τομείς που θα συμβάλουν στο ήμισυ της αύξησης των εξαγωγών από το 2021 έως το 2031 -τομείς Βιομηχανικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού Μεταφορών και Επιστημονικές Εφαρμογές.

Ευκαιρίες στον τομέα των Βιομηχανικών μηχανημάτων

Ο τομέας Βιομηχανικών Μηχανημάτων, που περιλαμβάνει από εξοπλισμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και μικρά εξαρτήματα για την εγχώρια αγορά ηλεκτρικών ειδών, θα παραμείνει κυρίαρχος ως ο κορυφαίος τομέας εξαγωγών στον κόσμο. Θα καλύπτει περίπου το 25% των εμπορευμάτων που εξάγονται από τις 25 κορυφαίες χώρες στον τομέα του εμπορίου μέχρι το 2030, και από το 2013 θα συμβάλει, σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από το ένα τρίτο της αύξησης των συνολικών εξαγωγών.

By