Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι ΗΠΑ αναθεωρούν την πολιτική τους στις περιπτώσεις ομηρείας

«Ο πρόεδρος ζήτησε πρόσφατα την πλήρη επανεξέταση της πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης»

peter-kassig-

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με επιστολή του ζήτησε την επανεξέταση των διαδικασιών που εφαρμόζονται στις περιπτώσεις απαγωγής ομήρων από τρομοκράτες στο εξωτερικό.

Η επιστολή φέρει ημερομηνία της περασμένης Τρίτης και δημοσιεύεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του αποκεφαλισμού του νεαρού αμερικανού ομήρου Πίτερ Κάσιγκ από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η υφυπουργός Αμυνας Κριστίν Γουόρμουθ εξηγεί στο κείμενο της επιστολής ότι η εξέταση των διαδικασιών θα επικεντρωθεί «στη μεταχείριση των οικογενειών, τη συγκέντρωση πληροφοριών και τις πολιτικές διπλωματικής κινητοποίησης».

«Ο πρόεδρος ζήτησε πρόσφατα την πλήρη επανεξέταση της πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης ως προς την απαγωγή ομήρων στο εξωτερικό στο πλαίσιο τρομοκρατικών ενεργειών», εξηγεί η αξιωματούχος του Πενταγώνου, στην επιστολή που δημοσιεύεται στην ενημερωτική ιστοσελίδα Daily Beast και απευθύνεται προς τον ρεπουμπλικανό Ντάνκαν Χάντερ της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Συμπίπτει με την αύξηση της συχνότητας της απαγωγής αμερικανών ομήρων στο εξωτερικό και αποτελεί συνέπεια της παραδοχής του κινδύνου που αντιπροσωπεύουν ορισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Πίτερ Κάσιγκ είναι ο πέμπτος δυτικός όμηρος που δολοφονείται από το Ισλαμικό Κράτος από τα μέσα του Αυγούστου, μετά τους Αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ και τους Βρετανούς, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων Αλαν Χένινγκ και Ντέιβιντ Χέινς.

Οι γονείς του Τζέιμς Φόλεϊ, εναντιώθηκαν στην πολιτική της Ουάσινγκτον και είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν πόρους για να πληρώσουν λύτρα, μέχρι αμερικανοί αξιωματούχοι να τους προειδοποιήσουν ότι η καταβολή λύτρων αντιβαίνει προς τη νομοθεσία.Το ίδιο μήνυμα έλαβε και η οικογένεια Σότλοφ, που απειλήθηκε με δίωξη.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η αδιάλλακτη στάση της Ουάσινγκτον και η συστηματική άρνηση καταβολής λύτρων καθιστά τους αμερικανούς πολίτες λιγότερο ελκυστικούς στόχους για απαγωγή.

Τη θέση αυτή δεν συμμερίζονται οι ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, πολλοί από τους οποίους έχουν πληρώσει μυστικά εκατομμύρια δολάρια για την απελευθέρωση των δικών τους ομήρων, ορισμένοι από τους οποίους κρατούνταν από το Ισλαμικό Κράτος.

«Σύμφωνα με την επιθυμία του προέδρου και του υπουργού Άμυνας, το υπουργείο Άμυνας θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα δυνατά μέσα για να επιτύχει την απελευθέρωση των αμερικανών πολιτών που κρατούνται όμηροι στο εξωτερικό», γράφει η υφυπουργός.

By